Pristala na urgenci

Med akupunkturo ji je z iglami prebodla pljuča in jo skoraj poslala v grob

S.R.
10. 9. 2019, 09.24
Posodobljeno: 10. 9. 2019, 09.40
Deli članek:

Akupunkturistka je pacientki nevede prebodla pljuča, nato pa jo poslala domov in ji dejala, naj počiva.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Neka Novozelandka se je zaradi bolečin v roki in zapestju odpravila na akupunkturo. Odločitev bi jo skoraj stala življenja. Neka akupunkturistka ji je po poročanju časnika The New Zealand Herald iglice, ki jih je zapičila v akupukturne točke, porinila pregloboko in ji prebodla pljuča. Po seansi jo je poslala domov in ji dejala, da mora počivati, medtem ko se je ženska začela soočati z dodatnimi zdravstvenimi težavami. Pestile so jo bolečine v prsnem košu in le s težavo je dihala, zato jo je soprog odpeljal na urgenco, kjer so zdravniki ugotovili, da ima prebodeni obe pljučni krili, diagnosticirali pa so ji obojestranski pnevmotoraks. V poprsnični votlini se ji je torej nabiral zrak. 

Incident se je sicer zgodil že marca 2018, a je javnost zanj izvedela šele včeraj, ko je novozelandski komisar za zdravje in invalidnost Anthony Hill objavil poročilo, v okviru katerega so ugotovili, da je akupunkturistka kršila zakonik o varstvu potrošnikov na področju zdravstvenega varstva. Akupunkturistka, ki je v poročilu niso imenovali, naj »pacientke« ne bi opozorila na vsa tveganja, prav tako od nje ni pridobila pisnega soglasja, da ji lahko iglice zapiči v akupunkturne točke, ki veljajo za »izjemno tvegane.« Hill se je še vprašal, kako ta po tem, ko je »pacientka« tarnala o bolečinah v prsnem košu, ni spoznala, da ji je prebodla pljuča. 

Razen udarca po prstih akupunkturistka ne bo deležna kakšne kazni. V skladu s priporočili iz poročila naj bi se udeležila dodatnega usposabljanja, klinika, na kateri je zaposlena, pa naj bi oblikovala uradne politike, s katerimi bi zagotovila, da bodo od strank vedno pridobili pisno soglasje.