Ognojki

Majhen, toda izredno boleč: podkožni tur

T.D.
8. 9. 2019, 09.36
Deli članek:

Nastanejo lahko povsod tam, kjer rastejo dlake, zelo pogosti so na obrazu, vratu, stegnih, pod pazduhami in na zadnjici, celo v osramju in v ušesu se lahko pojavijo.

dreamstime
Turi se lahko pojavijo na katerem koli delu telesa, kjer se nahajajo dlačice.

Običajno so ognojki oziroma turi v premeru veliki do dva centimetra, se je pa že zgodilo, da je ognojek zrasel tudi do 10 centimetrov v širino. Ker je koža na mestu ognojka zelo boleča, je dobro čim prej ukrepati. Ponujamo vam nasvete, kako se boriti pred ognojki.

Kdaj je nevaren

Včasih se pojavi več ognojkov hkrati, in če so med seboj povezani, je lahko prizadet velik predel kože. V ekstremnih primerih se lahko vnamejo limfne poti in limfni vozli močno zatečejo, obstaja pa tudi tveganje, da bakterije, ki so povzročile ognojek, zaidejo v krvni obtok in sprožijo zastrupitev krvi. Nevarnost ognojka je odvisna tudi od tega, na katerem mestu se pojavi. Če nastane na obrazu, lahko sprožilne bakterije vstopijo v možganske vene, kjer povzročijo vnetje ali trombozo.

Zdravljenje

Zelo pomembno je, da ognojka ne stiskate. Če še ni popolnoma zrel, se lahko namesto navzven razlije navznoter in v najslabšem primeru povzroči sepso (zastrupitev krvi) ali nastanek gnojnega kanala oziroma fistule. V začetni fazi, ko ognojek še nima gnojne glavice, si lahko pomagate tudi z mazilom prosti abscesu. Nekateri manjši ognojki se pozdravijo sami od sebe: odprejo se in njihova vsebina se izlije ven. Topli obkladki pospešijo ta proces. Pri zrelem ognojku pa zdravnik s skalpelom naredi kirurško zarezo (incizijo) in odvede vsebino ognojka (drenaža), običajno pod lokalno anestezijo, če pa so bolečine zelo hude, se to izvaja pod splošno anestezijo. Po potrebi predpiše tudi antibiotik za 14 dni.

Ponavljajoči se ognojki

Da se ognojki ne bi ponavljali, je potrebna predvsem dobra higiena. Ob vsakem stiku z abscesom si je treba temeljito umiti roke z milom, poleg tega se svetuje prhanje namesto kopanja, da preprečite prenos bakterij iz ognojka na druge predele kože.