RAVNAJMO PREUDARNO

Ohranimo okus in svežino živil!

T.D.
31. 8. 2019, 12.31
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 07.14
Deli članek:

S pametnim shranjevanjem, in že pred tem tudi nakupovanjem, lahko zmanjšamo možnost, da bi se nam živila pokvarila.

Profimedia
Hladilnika ne napolnite preveč, da lahko hladen zrak kroži.

Vaš hladilnik ni le omara za priročno odlaganje hrane, temveč je visokotehnološka naprava, saj močno olajša shranjevanje raznolikih vrst živil, ki potrebujejo različno nego, da bi ostala sveža, zdrava in okusna. Novodobni hladilniki imajo med seboj različna temperaturna območja, ki ob pravilnem shranjevanju živil lahko precej podaljšajo njihovo življenjsko dobo, poleg tega pa pomagajo vzdrževati pravilno higieno in s tem preprečujejo vdor ali nastanek neželenih bakterij.

Mlečni izdelki

Skuto, jogurt, kislo smetano, mleko in sladko smetano pustite v embalažah, v katerih so bili kupljeni. Neporabljeno mleko ali kislo smetano, ki ste jo prelili v posodo in je trenutno ne potrebujete več, pokrijte s plastično folijo. Shranjevanje mleka v plastičnih ali steklenih steklenicah je varnejše kot v kartonski embalaži, saj se prav v bližini kartonskega žlebu pogosto razvijejo bakterije, ki jih ob točenju nevede lahko vnesete v kozarec ali skodelico.

Za naslednji dan

Ohlajeno kuhano hrano, ki je niste pojedli in bi jo radi shranili za naslednji dan, vstavite v nepredušno in dobro zatesnjeno majhno posodo, saj boste tako zmanjšali možnost vnosa neželenih bakterij in preprečili širjenje vonjav. Nekatere vrste bakterij so odporne proti procesu kuhanja in se lahko razvijejo na sobni temperaturi, zato tudi kuhano hrano shranjujte v hladilniku.

Hladilnik redno čistite in vzdržujte higieno

Hladilnika nikoli preveč ne napolnite, saj mora hladen zrak za zagotavljanje pravilnega hlajenja nenehno in enakomerno krožiti. Če na vratih hladilnika nimate posebnega predala za jajca, jih zaradi pogostega odpiranja vrat raje hranite na višjih policah hladilnika. Redno preverjajte rok uporabe živil in skrbno odstranjujte tista s pretečenim rokom. Za lažje preverjanje in boljši nadzor živila s krajšim rokom uporabe postavite na sprednji del police.