SVEŽE Z VRTA

Čas je za bero rdečih In črnih ribezovih jagod

Z.F.
12. 8. 2019, 21.00
Deli članek:

Te dni lahko že pridno smukamo majhne rdeče ali črne jagode, ki so že skoraj v celoti dozorele. Veste, da ima ribez toliko vitamina C kot agrumi? Zaradi svežega okusa pa je nepogrešljiv pri pripravi limonad!

Dreamstime
Odlična osvežitev v poletnih dneh je ribezov sok, ki ga lahko dodate tudi limonadi.

V sočne in zdrave drobne jagode so se prvi zaljubili Arabci, ki so iskali rastlino, iz katere bi naredili takrat izjemno iskano in zdravilno pijačo, imenovano ribas. Osnovna sestavina je bila sicer rabarbara, ki pa je v arabskem svetu le s težavo uspevala, zato so iskali rastlino s podobnim okusom; našli so majhne grmičke in jih poimenovali po rabarbarinem napitku. Grmički niso zahtevni glede tal, a imajo najraje glinena. Obožujejo jutranje sonce pa tudi vode potrebujejo veliko. Enkrat na leto pa je grmičke dobro pognojiti tudi s kalijem.

Vir vitaminov in mineralov

Ribez odlikujejo številne koristne lastnosti za zdravje. Poznan je kot odličen diuretik, dobro vpliva na prebavo in čisti kri. Domači zdravilci ribez svetujejo za pospeševanje znojenja in znižanje temperature pri ledvičnih obolenjih. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je nepogrešljiv pri krepitvi imunskega sistema, poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje ter spodbuja delovanje srca in  ožilja. V njem najdemo tudi vitamina A in B3, pa kalij, kalcij, železo in mangan. Poleg plodov lahko uporabljamo tudi ribezove liste. Te uporabljamo posušene za pripravo čaja, ki pomaga pri težavah z vnet

im mehurjem in ledvicami.

Od zdravilstva do kuhinje

Sicer bolj kot v zdravilstvu je ribez poznan v kuhinji. Nekoč je bil izjemno popularna pijača ribezov sok, ki poleti še kako dobro odžeja. Pa nebeško dobra ribezova marmelada, ki tekne na kruhu, v sladicah in postrežena tudi ob divjačini. Ribez pa se tudi sicer veliko uporablja v času priprav marmelad, saj vsebuje veliko pektina, ki omogoči želiranje in podaljša obstojnost. V nadaljevanju pa še nekaj okusnih receptov.

Dreamstime
Ne pozabite pripraviti slastne ribezove marmelade, ki se prileže tudi divjačini.

Ribezov sok

Za pripravo približno 5 litrov ribezovega soka potrebujete: 2 kg rdečega ribeza, 40 g vinske kisline, 2 l vode in 150 g sladkorja.

Priprava: Ribezove jagode oberite s pecljev in jih operite pod tekočo vodo. V dveh litrih vode raztopite vinsko kislino ter ji dodajte ribezove jagode. Mešanico nato pustite stati čez noč. Naslednji dan jo prelijte skozi krpo in sadje iztisnite skoznjo. Dodajte sladkor in segrevajte, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Sok nalijte v temne steklenice.

Ribezova marmelada

Sestavine za 5 litrov marmelade: 3 kg ribeza, 3 kilograme sladkorja.

Priprava: Ribezove jagode oberite s pecljev in operite. Stresite v lonec in začnite kuhati na majhnem ognju ter mešajte, da se začne izločevati sok. Ko zavre, povečajte ogenj in počasi primešajte sladkor. Kuhajte, dokler ne začne želirati. Primerno gostoto preverite tako, da žličko mešanice ohladite na krožniku. Ko se na ohlajeni mešanici naredi kožica, je marmelada gotova. Predevajte jo v sterilne kozarce in počasi ohlajajte pod odejo. Shranite v temnem in hladnem prostoru.

Ribezov vinski liker

Sestavine za dva litra likerja: 1 kg črnega ribeza, ½ litra rdečega vina, 70 g sladkorja, 0,5 dl domačega žganja.

Ribezove jagode oberite s pecljev, operite in prelijte z rdečim vinom. Pokrijte s krpo in pustite stati tri dni. Tekočino nato precedite skozi krpo in jagode dobro ožemite. Vinu nato dodajte sladkor in žganje ter nalite v steklenico in dobro zaprite.