Zdravje

Krvna skupina določa nagnjenost k boleznim

T.D.
11. 8. 2019, 12.01
Deli članek:

A, B ALI 0? Nesreče, zapleti v nosečnosti, operacije in ne nazadnje nagnjenost k določenim obolenjem: v nekaterih primerih je ključno poznavanje krvne skupine.

Dreamstime
Nekatere krvne skupine so bolj povezane z določenimi boleznimi kot druge.

Zakaj natančno so se razvile krvne skupine, je še nejasno. Odločilno vlogo ima pri tem najverjetneje evolucija. Nekatere krvne skupine so namreč povezane z določenimi boleznimi. Ljudje s krvno skupino 0 tako zelo redko zbolijo za malarijo. Ljudje s krvno skupino A pa imajo »v zameno« minimalno povečano tveganje za pojav bakterijskih okužb ali tromboze.

Če imate krvno skupino A

Antigeni na rdečih krvničkah uravnavajo sproščanje hormonov, zato naj bi bili tisti s krvno skupino A nagnjeni k višji ravni stresnega hormona kortizola v telesu. Znanstvene raziskave kažejo, da imajo prav tako za 20 odstotkov višjo možnost za razvoj raka v trebušni votlini (trebušna slinavka) in levkemije od skupin 0 in B ter povečano tveganje za srčna obolenja. Bolj so podvrženi tudi malariji in kozam. Imajo pa tudi prednost – njihova kri manj privlači komarje!

Krvna skupina B

Enajst odstotkov več možnosti imajo za srčna obolenja kot skupina 0, kažejo raziskave. Harvardska študija je dokazala, da imajo ženske s krvno skupino AB ali B povišano tveganje za razvoj raka na jajčnikih – toda za skupino B to dejstvo ni samo črno. Imajo namreč mnogo več telesu prijaznih bakterij, kar jim koristi na splošno.

Krvna skupina AB

Ljudje s to krvno skupino imajo za 23 odstotkov povečano možnost za srčna obolenja kot tisti s skupino 0. Prav tako se pri nosečnicah dvakrat pogosteje pojavlja preeklampsija. Nevrološka študija je pokazala tudi, da imajo tisti s skupino AB kar 82 odstotkov več možnosti za razvoj kognitivnih težav – težav s spominom, jezikom, pozornostjo – kot druge skupine.

Kaj pa skupina 0?

To pomeni, da nimate niti antigenov skupine A niti B na rdečih krvničkah. Verjetneje je, da boste dobili razjedo in kolero, toda manj nevarnosti je za pojav raka trebušne slinavke in malarije kot pri drugih skupinah. Žal pa je skupina 0 pravi magnet za komarje, dvakrat bolj kot skupina A.