Poskakujmo za dobro počutje

Trampolin je samo za otroke? To še zdaleč ne drži!

T.D.
10. 8. 2019, 13.11
Deli članek:

Skakanje na napeti elastični mreži je odlična kardiovaskularna vadba, ki izboljša mišično zmogljivost in v 30 minutah pokuri do 160 kalorij.

Dreamstime
Trampolin je eden najzabavnejših športih pripomočkov.

Študija, objavljena v reviji Journal of Applied Physiology že davnega leta 1980, je pokazala, da je skakanje po trampolinu učinkovitejše od teka. Vadba na trampolinu je prijazna do sklepov in je idealna za tiste, ki imajo težave s koleni. Poleg tega lahko na trampolinu uživate vse leto, saj vreme ni ovira. In ne nazadnje gre za enega najzabavnejših športih pripomočkov, na katerem je smeh zagotovljen.

Gor in dol

Mini trampolin lahko uporabite tudi kot steper. Postavite se pred trampolin, dvignite eno nogo in stopite gor. Stopite nanj še z drugo nogo. Nato stopite dol. Naredite tri serije po 15 ponovitev na vsako nogo.

Osnovno poskakovanje

Čisto osnovno skakanje je najučinkovitejše in najpreprostejše. Krepi stegenske mišice, zadnjico in meča. Postavite se na sredino trampolina z nogami nekoliko narazen. Pokrčite roke, komolce imejte ob telesu. Rahlo pokrčite kolena in poskakujte naravnost navzgor, vsakič le nekaj centimetrov nad ponjavo. Poskakujte vsaj pet minut, kar je ravno dovolj za ogrevanje.

Hoja, tek

Na ponjavi hodite ali tecite, kot bi bili na trdnih tleh. Seveda počnite to na mestu. Da pokurite dodatne kalorije, mahajte z rokami kot pri običajni hoji ali teku. Vztrajajte vsaj 30 minut.

Korakanje

Postavite se na sredino trampolina z nogami rahlo narazen. Roke naj počivajo v bokih, kolena naj bodo rahlo pokrčena. Izmenično dvigujte desno in levo koleno (kot bi tekli na mestu). Ponovite 60-krat (30 dvigov vsake noge).

Počepi

Izvajanje počepov na mehki, spreminjajoči se podlagi je pravi izziv. Aktivirati boste morali mišice medeničnega dna. Na trampolinu stojte z nogami skupaj in rokami ob telesu. Skočite v zrak, razširite noge v širino ramen in pristanite v položaju počepa s pokrčenimi koleni in stegni vzporedno s tlemi. Ponovite 20-krat. Da se izognete poškodbam, imejte težo vedno na petah in ne bodite trdi v kolenih. Nosite nedrseče nogavice ali skačite bosi.