SAMODIAGNOSTICIRANJE

Kam in kako po nasvet o zdravju z dr. Googlom?

T.D.
10. 8. 2019, 11.20
Deli članek:

Najbrž ste tudi sami kdaj posegli po »spletnem zdravniku« ter se z njegovo pomočjo lotili simptomov in najbrž boste to storili še kdaj.

Dreamstime
Na spletu je treba znati ločiti zrno od plev in tako zaščititi svoje zdravje.

Ker je nadzor nad informacijami na spletu skoraj ničen in izpred domačega zaslona le težko ocenite, ali vam diagnozo postavlja navaden šarlatan, ki vas hoče zavesti ali vam prodati svoje »čudežno« zdravilo za vse, ali pa na drugi strani spleta stoji znanje izobraženega zdravnika, je treba znati ločiti zrno od plev in tako zaščititi svoje zdravje. Brez skrbi ste lahko, kadar zdravstvene nasvete iščete na straneh nacionalnih ponudnikov zdravja in nacionalnih združenj za določeno zdravstveno področje ali bolezen. Pri nas so to recimo Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza društev diabetikov Slovenije, zdravstveni domovi in podobno. Če brskate tudi po tujih straneh (to počnite le, če je vaše znanje jezika dovolj dobro, da lahko pravilno razumete tudi medicinske izraze), se lahko na primer obrnete na spletne strani s končnico .gov, ki v angleško govorečih državah označuje, da gre za nacionalno ustanovo ali združenje, torej vir, ki mu gre zaupati. Take so denimo spletne strani Centers for Disease Control and Prevention, Healthfinder in National Institutes of Health.

Univerze in priznani inštituti

Drugi zaupanja vreden vir zdravstvenih informacij so univerze oziroma fakultete in priznani raziskovalni inštituti. Ker jih je v zadnjih letih iz nič nastalo zelo veliko, je dobro, da za vsak primer vedno preverite, ali gre res za ustanovo s tradicijo ali pa za kak nov zasebni projekt, ki je bližje poslu kot izobraževanju. Pri nas v končnici spletnega naslova iščite .uni, v tujini poleg tega pride v poštev tudi končnica .edu.

Spletni forumi

Forumi so dragocen vir izmenjave izkušenj za številne življenjske zadeve, med katere spadajo seveda tudi bolezni in bolezenska stanja, zato so s tega vidika lahko zelo koristni. Pogovorite se lahko z ljudmi, ki jih tarejo enake težave, kar vam poleg namigov za lajšanje simptomov prinese tudi olajšanje, da v tem niste sami in da vas nekdo razume. Toda nikar na forumih ne iščite diagnoze. Tudi če na vaše vprašanje odgovarja zdravnik, je lahko to le približek diagnoze.

Strani, ki prodajajo izdelke

Zgodi se, da vtipkate svoj simptom ali bolezen in iskalnik vam ponudi strani, ki obljubljajo, da lahko samo z enim pripravkom rešite svoje težave, poleg tega ima čudežna tableta, ki vam jo ponujajo, še številne pozitivne stranske učinke. V takih primerih gre zaupati svoji zdravi kmečki pameti, ki se oglaša iz kotička podzavesti in pravi, da je predobro, da bi bilo res. Spletnim stranem, ki vam poleg zdravstvenih nasvetov na istem mestu ponujajo tudi tak ali drugačen izdelek, se izognite na daleč, pa naj bodo slovenske ali tuje.

Strani farmacevtov

Spletne strani o boleznih pripravlja tudi vse več farmacevtskih družb. V ozadju je seveda dobiček in želja, da bi kupili njihovo zdravilo, pa čeprav tega ne prodajajo na spletni strani in se oglašujejo le prek sponzorstva. Kadar gre za velike in znane farmacevtske korporacije, so podatki tudi na njihovih straneh večinoma pravilni in verodostojni, toda kljub temu velja razmisliti, ali ni, tudi z moralnega vidika, bolje preskočiti oglasov in po informacije oditi tja, kjer imajo v interesu zgolj in samo vaše zdravje.