UKREPAJTE TAKOJ!

Boleč vrat: pomagajo vam masaža, vaje in pokončna drža

T.D.
6. 8. 2019, 21.30
Deli članek:

Zagotovo se je večina izmed nas že kdaj prebudila z bolečim in trdim vratom. Nikar ne skrbite preveč, boleč vrat si lahko pozdravite z nekaj preprostimi ukrepi!

Dreamstime
S pol kilogramskimi utežmi boste pozdravili razbolel vrat v tednu dni!

Ljudi, ki se držijo za tilnik in glasno vzdihujejo, je danes trikrat več kot pred dvajsetimi leti. Vzroke lahko poiščemo v vse več urah za računalnikom, pa tudi v gospodarski krizi, ki nas potiska v nesamozavestno, sključeno držo. Prvi ukrep je torej, da zmanjšate pritisk na vrat s pravilno držo. Če boste glavo držali pokonci, ramena pa nazaj, boste po dveh tednih kot prerojeni. Ortopedi poudarjajo, da pravilna drža zmanjša pritisk na mišice vratu in najpomembnejše vezi v hrbtenici, s čimer zmanjša tudi možnost zdrsa medvretenčnih ploščic, poškodovanih živcev in bolečih vnetij. Pravilno uporabljajte telefon – ko pišete sporočila ali jih berete, držite telefon v višini oči, tako da ostane glava pokonci in ramena nazaj.

Pozdravite vnetje z lahkimi utežmi

Med delom za računalnikom sedite kar najbolj vzravnano, kot bi vas nevidna vrv vlekla navzgor, in enako med tekom ali hojo.

Zgolj pol kilograma tehtajo uteži, s katerimi boste pozdravili razbolel vrat v pičlem tednu dni. Stojte v rahlem razkoraku, z utežmi v vsaki roki ob strani. Počasi dvignite ramena proti ušesom, zadržite pet sekund in sprostite. Zatem dvignite roke počasi do višine ramen, spet zadržite pet sekund in sprostite. Vsako vajo ponovite 12-krat. Ne pozabite tudi na raztezanje, še posebej v službi. Vsako uro pisarniškega dela si vzemite kratek premor. Prste rok prekrižajte na zatilju, počasi globoko vdihnite, medtem pa dvigujte roke v komolcih, glavo in hrbet, vse dokler se začutite rahlega raztega. Ko spuščate komolce dol in naprej, počasi izdihnite. Glava naj vam pri tem pade globoko naprej. Ponovite trikrat.

Skrita moč masaže

Olje evkalipta je znano po pravcatih čudežih pri zdravljenju bolečega vratu. Vsebuje številne snovi, ki sproščajo vnete mišice. Pripravite mešanico 25 kapljic olja evkalipta in 50 mililitrov kateregakoli drugega rastlinskega olja brez vonja. Masirajte si vrat dvakrat na dan po dve minuti, še boljše pa, da delo opravi vaš dragi ali prijateljica.