Gimnastika v bazenu

Vodna vadba za močne sklepe in krepke mišice

T.D.
13. 7. 2019, 19.02
Deli članek:

Tipičen poletni prizor: pražimo se na soncu, ko nam postane vroče, pa hop v vodo, dva zamaha in znova na plažo po opekline. Kaj, ko bi to enkrat za vselej spremenili?

Dreamstime
Vadbo popestrite z uporabo pripomočkov, kot so vodni črvi, plovci in žoge.

Kakršnakoli vodna gimnastika vam okrepi mišice, razgiba telo ter izboljša zdravje srca in ožilja. Zanjo ne potrebujemo predhodnega znanja plavanja ali kondicije. Nasprotno, vodna vadba je zaradi sile vzgona, ki odvzame del telesne teže, predvsem primerna in priporočljiva za vse, ki se zaradi čezmerne telesne teže težje gibljejo. Skočite torej hitro v bazen.

Za začetek

Z levo roko se primite ob rob bazena. Desno nogo pa dvigujte tako, da bo koleno v najvišji točki v pravem kotu. Naredite 15 ponovitev na vsako stran. Nadaljujte z vajo za krepitev nog – postavite se v rahel razkorak, stisnite trebušne mišice in dvignite prsni koš. Iztegnjeno desno nogo počasi dvignite naprej, hkrati pa roke potisnite nazaj. Nato s tekočim gibanjem potisnite isto nogo nazaj in roke naprej.

Dreamstime
Vodna vadba je primerna tudi za nosečnice.

Vaji s penastim valjem

Naslonite se na penasti valj tako, kot bi sedli v udoben fotelj. Valj bo držal nad vodo vaš zgornji del telesa. Z nogami brcajte kot pri kravlu, dokler zadenjsko ne preplavate cele dolžine vsaj 25-metrskega bazena. Sledi še ena vaja z valjem. Ponovno se naslonite nanj, in sicer tako, da boste plavali naprej. Z rokami objemajte valj, z nogami pa plavajte žabico.

Vaja z vodnimi utežmi

V roke primite uteži, primerne za v vodo. Stabilno se postavite in obračajte telo zdaj v desno, zdaj v levo stran. Zatem počepnite in uteži dvigujte pred sabo proti sebi in ob strani proti sebi (na vsako stran 10 ponovitev).

Dreamstime
Vodna gimnastika običajno poteka v doprsni globini vode.

Tek v vodi

Poleg plavanja je najučinkovitejša vaja v vodi hoja in kasneje tek. Če že imate dovolj kondicije, lahko kar takoj začnete s tekom, s katerim boste zgolj v eni minuti porabili do 11 kalorij. Tecite v vodi, ki vam sega do vratu, in pazite na lepo držo telesa (da ne boste nagnjeni preveč naprej).