Ognjič je precej pogosta rastlina na slovenskih vrtovih, še posebej cenjena pri zdravilcih in botanikih. Za začetek lahko povemo, da njegovo botanično ime Calendula izhaja iz romskega koledarja in se nanaša na dolg čas cvetenja, torej vse od pomladi do jeseni. Praviloma gre za nizko rastlino, a včasih lahko preseneti tudi z višino nad 50 centimetrov. Če ga imate že posajenega na vrtu, se bo praviloma sam zasejal, tako lahko njegove poganjke pričakujete tudi prihodnje leto.

Zdravi in ščiti

Iz ognjiča lahko pripravite tinkturo in jo uporabljate za obkladke in blaženje oteklin. Posušenega lahko uporabljate za pripravo čaja, ki zdravi oziroma lajša trebušne in črevesne bolezni. Koristite pa ga lahko tudi za čiščenje organizma oziroma razstrupljanje. Mnogi prisegajo na ognjičevo mazilo, ki je idealno pri zdravljenju suhe kože; pomaga prav tako pri vnetjih, odrgninah in opeklinah. Ognjičevo mazilo lahko uporabljate pri alergijah, saj vsebuje flavonoide in triterpene, ki povečujejo odpornost kože, blagodejno pa vpliva tudi na vnete vene in krčne žile.

posušen ognjič
Dreamstime
Posušene ognjičeve cvetove in listke lahko uporabljamo za pripravo čaja.

Kozmetika

Ognjič torej po navadi uporabljamo v zdravilne namene, a naj omenimo, da je izjemno iskan in dobrodošel tudi v kozmetiki, in sicer predvsem zaradi protivnetnih lastnosti in vseh ostalih zdravilnih učinkovin, ki kožo zdravijo, celijo, hranijo in ji vračajo odpornost. Ognjič lahko dodate tudi domačim pripravkom za zaščito pred soncem, le samostojnega ne uporabljajte. Blagodejno bo deloval tudi aknasto in mozoljasto kožo.

Kulinarika

Čeprav to vedo le redki, lahko ognjič uporabljamo tudi v kulinariki. Uporabljajo se predvsem sveži cvetovi, s katerimi okrasimo jedi in jim izboljšamo okus. So denimo sestavina poletnih solat, pa tudi mediteranskih in predvsem morskih jedi. Ognjič dodajte marinadi za ribe kot nadomestek žafrana, ne pozabite nanj niti pri pripravi perutnine. Prava specialiteta so popki, ki jih lahko vložite v kis, podobno kot kumare. Te nato postrezite ob mesnih jedeh ali kot predjed pri sirih.