HRBTENICA IN SKLEPI

Kiropraktika in vse, kar je o njej pametno vedeti

Tea Dečman
1. 7. 2019, 06.55
Deli članek:

Zaradi uspehov pri lajšanju bolečin v hrbtu in odpravljanju glavobolov, poškodb pri športu in drugih poškodb je kiropraktika na Zahodu najbolj razširjena veja alternativne medicine.

Dreamstime
Poznamo veliko kiropraktičnih prijemov, med katerimi bo zdravnik izbral najprimernejše.

Znanstveni del zdravljenja s kiropraktiko se nanaša na diagnostične tehnike in tehnike poravnavanja. Mnoge ljudi je strah, da »premikanje kosti« boli, saj je med tem mogoče slišati poke. A zakaj se to pravzaprav zgodi? Ko kiropraktik zdravi vrat, najde poškodovani sklep in nežno premika pacientovo glavo, hitro in natančno pa pritisne na sklep.

Kako kiropraktik »zasuka« sklep?

KDAJ POMAGA?

Pogosto kiropraktik omili tudi tenzijske glavobole, vrtoglavice, uspešen pa naj bi bil pri zdravljenju bolečin v kolenih oziroma pri odpravljanju bolečin, ki so na videz neznanega izvora.

Vsak sklep ima v telesu svoj razpon normalnega gibanja. Če na primer obrnete glavo na eno stran, se bo obrnila samo do neke meje. Ta razdalja se imenuje razpon aktivnega gibanja. Telesne vaje v glavnem ostajajo v okviru tega gibanja. Če pa z roko nežno pritisnete glavo, jo boste lahko obrnili malo dlje. To je razpon pasivnega gibanja. Mobilizacijske tehnike, ki jih uporabljajo fizioterapevti, po navadi delujejo v mejah aktivnega in pasivnega gibanja. Vendar pa je mogoče sklep premakniti še naprej, prek razpona pasivnega gibanja do tako imenovane meje integritete sklepa. In do tukaj gre kiropraktik, ko uporabi prilagoditveni ali manipulativni sunek na sklep. Sila, ki se uporabi, je majhna in zelo natančna. Poznamo veliko kiropraktičnih prijemov, med katerimi bo zdravnik izbral najprimernejše: na mladem atletu drugačne kot pri starejši gospe, ki je zbolela za osteoporozo, spet drugi prijemi se uporabljajo za zdravljenje dojenčkov in otrok.

ZAKAJ POČI?

Včasih ob premiku počijo balončki plina v sklepni tekočini, vendar je to popolnoma običajno in ne boli. V resnici ni kiropraktika niti malo nasilna.

Kdaj po pomoč h kiropraktiku?

Kiropraktika pogosto zdravi težave v spodnjem delu hrbta (lumbago) z bolečinami, ki odsevajo v noge, bolečine v medvretenčnih ploščicah in v vratu, ki odsevajo v roke in povzročajo glavobole, zamrznjena ramena, teniški komolec, težave z rokami in zapestji, male zapestne kostne tvorbe. Izurjen kiropraktik bo odpravil tudi mravljinčenje v rokah in nogah.