Smrčanje

Moškim krajša počitek, ženskam načenja živce

Tea Dečman
19. 5. 2019, 10.22
Posodobljeno: 19. 5. 2019, 10.23
Deli članek:

Žaganje, vlečenje dreta, smrčanje, žvižganje, pogrgravanje – vse to nam lahko načne živce ravno takrat, ko resnično potrebujemo največ miru, to je ponoči, med počitkom.

Dreamstime
Kako se lahko rešimo te nadloge, ki krati spanec predvsem partnerju?

Pa se ne dogaja samo v naši spalnici, kajti med spanjem kar vsak tretji Slovenec smrči, po 40. letu vsak drugi, po 50. letu starosti pa že od 60 do 80 odstotkov ljudi. Kako se lahko rešimo te nadloge, ki krati spanec predvsem partnerju? Najprej moramo odkriti, za kakšne vrste smrčanja gre, in potem poiskati ustrezno rešitev. Smrčače delimo v vsaj štiri skupine, odvisno od tega, kako smrčijo, in temu prilagodimo tudi pomoč.

Nazalno smrčanje  

Zvok, ki ga proizvaja smrčanje skozi nos, je kruleč, od časa do časa se sliši kot žvižganje ali brbotanje vode. Največkrat nastane, ko so dihalne poti skozi nos zožene, morda zaradi krive nosne pregrade (septum). Skozi nos pride premalo zraka, zato nastane podtlak, ki sproži vibriranje mehkega tkiva v grlu in tako nastane tipičen zvok smrčanja. Po navadi pomagajo nastavki za razširitev nosnic, učinkovito pa je tudi spiranje nosa s fiziološko raztopino, saj odpira zgornje dihalne poti. Pri krivi nosni pregradi pomaga le operacija.

Če smrčite, priporočamo spanje na boku in trebuhu. Med spanjem naj bo vrat karseda poravnan; najbolje je, da spite na ravni vzmetnici.

Smrčanje z jezikom

Tukaj je smrčanje glasno, rožljajoče, prihaja v presledkih iz grla. Razlog je ležanje na hrbtu. Sproščeni zadnji del jezika se namreč pomakne v grlo in ga zoži, vdihan zrak se prebija skozi to ožino in zavibrira. Pomagajo lahko nastavki za zobe, ki nam pomagajo držati usta zaprta, spalni trakovi, ali teniška žogica, ki si jo prišijemo na hrbtni del pižame in nam onemogoča, da bi se ponoči prevrnili na hrbet. Možno je celo zdravljenje z oddajnikom električnih impulzov, ki ponoči preprečujejo jeziku, da bi se pomaknil proti grlu.

Smrčanje z usti

Smrčanje z usti proizvaja enakomerno nadležen zvok, ki včasih spominja na plapolanje jadra v vetru. Najsi ležimo na hrbtu, trebuhu ali boku, zaradi dihanja skozi usta smrčimo v vsakem položaju. Tkivo na prehodu iz ustne votline v grlo je zoženo in vibrira tako pri vdihu kot pri izdihu. Mnogim pomaga elastičen trak na glavi, ki poskrbi, da so med spanjem usta zaprta. V nekaterih evropskih državah je na voljo tudi otroški dudi podoben plastični pripomoček, ki ga namestimo med ustnice in sprednje zobe.