Zdravje

Zgodnje mesečno perilo napoveduje preglavice

T.D.
19. 5. 2019, 16.15
Deli članek:

Še veste, kdaj ste dobili prvo menstruacijo? Seveda veste, boste rekli. A če vas vprašamo, kdaj točno, boste mnoge morale kar močno pobrskati po spominu, nekatere pa se natančne starosti ne boste mogle spomniti.

Dreamstime
Najnovejše raziskave kažejo, da datum prve menstruacije lahko napove kar precej tveganj za bolezni.

Naj vas potolažimo, da niste edine, a je vendarle zelo priporočljivo vedeti, kdaj ste dobile prvo menstruacijo. Zakaj? Ker najnovejše raziskave razkrivajo, da lahko datum prve menstruacije napove kar precej tveganj za bolezni. Zakaj natančno je prva menstruacija tako odločilnega pomena pri napovedovanju nekaterih nevarnih bolezni, znanstveniki ne znajo pojasniti. Nekateri predvidevajo, da je ključnega pomena telesna teža pri prvi menstruaciji, saj je estrogen vezan na maščobo. Prej ko ste torej dobili menstruacijo, prej ste dosegli svojo normalno odraslo težo, s čimer pa ste vplivali tudi na poznejše težave, povezane s preveliko težo. Spet drugi pravijo, da gre zgolj za genetske dejavnike – ženske, ki dobijo menstruacijo zgodaj, imajo očitno nekatere genetske predispozicije za nekatere bolezni. Kakorkoli že, starost, pri kateri ste dobili svojo prvo menstruacijo, pomembno vpliva na to, za katere bolezni ste dovzetni. Nikakor pa to ne pomeni, da boste te bolezni tudi zares dobili. Z zdravim življenjskim slogom se jim lahko precej spretno izognete, kljub temu pa ne škodi vedeti, kaj vse nam preti.

PREEKLAMPSIJA

Preeklampsija je povečan krvni pritisk in visoka vsebnost beljakovin v urinu med nosečnostjo, kar je lahko vzrok za poznejšo kap, torej smrt v nosečnosti. Vzroki preeklampsije še niso znani, znano pa je, da so k njej veliko bolj nagnjene ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pred 12. letom. Če ste prvo krvavitev dobili pred dvanajstim letom, je tveganje, da se med nosečnostjo razvije to nevarno zdravstveno stanje, pri vas za kar 28 odstotkov večje.

RAK ŠČITNICE

Zgodnja menstruacija naj bi bila prav tako povezana s povečanim tveganjem za raka ščitnice. Francoski raziskovalci so v nedavni raziskavi izprašali 600 mladih žensk, ki so jim pred 35. letom odkrili raka ščitnice, in 600 zdravih mladih žensk ter odkrili povezavo med zgodnjo menstruacijo in rakom ščitnice.

GOSTOTA KOSTI

Prva menstruacija naj bi bila pomembna tudi za določanje tveganja za nastanek osteoporoze v poznejših letih. Iz pričevanj žensk pred in po menopavzi so raziskovalci ugotovili, da imajo ženske, ki so prvo menstruacijo dobile zelo pozno (pri 17 letih ali pozneje), manjšo gostoto kosti, kar v starejših letih pomeni večje tveganje za zlome in razvoj osteoporoze.

ALERGIJE

Če verjamete ali ne, menstruacija je povezana tudi s tveganjem za razvoj alergij. Raziskave so namreč pokazale, da so ekcem ali atopijski dermatitis, astma in rinokonjunktivitis (laično znan kot seneni nahod) povezani z zgodnjo puberteto (in posledično zgodnjo menstruacijo). Ni pa še povsem jasno, ali je zgodnja puberteta tista, ki sproži alergije, ali alergije sprožijo zgodnjo puberteto.

MOŽGANSKI TUMOR

Ekipa kitajskih raziskovalcev se je posvetila raziskavi, kako različni reproduktivni dejavniki vplivajo na nastanek tumorja v možganih. Eno najodmevnejših odkritij te raziskave je, da je tveganje za tumor na možganih veliko večje pri ženskah, ki prve menstruacije niso dobile vse do 17. leta ali še pozneje. Pozna prva menstruacija naj bi bila torej povezana z večjim tveganjem za možganski tumor.