BOLJŠI ZRAK, BOLJŠI POČITEK

Lončnice, ki poskrbijo za kvalitetnejši spanec

Pe.R.
19. 5. 2019, 11.08
Deli članek:

Lončnice ne predstavljajo le prijetnega okrasa za vaš dom, močno lahko tudi vplivajo na kvaliteto zraka v vaših prostorih.

Revija Zarja
Sobna praprot vlaži suh zrak.

S pravo izbiro rastlin lahko tako poskrbite za boljše počutje, saj vplivajo tudi na zmanjševanje stresa in pripomorejo k blagodejnemu počutju. Da bo vaš spanec mirnejši in bolj kvaliteten, si lahko torej pomagate tako, da v spalne prostore namestite naslednje rastline.

BROMELIJA

Ponoči sprošča v zrak večjo koncentracijo kisika, ki pripomore k boljšemu spancu. Pri večini rastlin je ravno obratno, ponoči namreč v zrak sproščajo ogljikov dioksid, podnevi pa kisik.

Osebni arhiv
Fikus: slovi kot izjemen čistilec strupov v zraku. Najbolje se počuti v stanovanjih, kjer je temperatura visoka tudi v hladnih mesecih, saj izhaja iz tropskih krajev.

SOBNA PRAPROT

Ponaša se z bujnimi, gosto raščenimi listi, iz katerih se v zrak sproščajo snovi, ki ne le čistijo zrak, temveč pozitivno vplivajo na živčevje in blažijo posledice stresa. Praprot tako le umestite v svojo spalnico, saj bo pripomogla k mirnejšemu in krepčilnemu spancu.

TAŠČIN JEZIK

Dreamstime
Taščin jezik zelo dobro filtrira toksine in nase veže ogljikov dioksid.

Sansevieria je dragocena pridobitev za vaše spalne prostore, saj tako kot bromelija ponoči v prostor oddaja kisik, poleg tega pa nase veže ogljikov dioksid, ki ga izdihujemo. Ta nezahtevna rastlina blagodejno vpliva na dihala, tudi zato, ker filtrira raznovrstne hišne toksine.

PALMA AREKA 

Ta rastlina bo prava izbira za spalne prostore, v katerih prevladuje suh zrak, zaradi katerega je spanec nemiren in nekvaliteten. Rumena palma namreč zrak  izdatno vlaži, kar vam bo odlično služilo tudi v mesecih, ko prostore ogrevamo z radiatorji. Sicer pa tudi odstranjuje strupene snovi in tako prispeva k čistejšemu zraku.

Dreamstime
Bršljan nevtralizira tudi cigaretni dim.