Nega kože

Naravna sredstva, ki v beg poženejo ogrce

Tea Dečman
14. 5. 2019, 21.30
Deli članek:

Zoper trdovratne ogrce obstaja učinkovito orožje, ki ga lahko izdelamo sami. Predstavljamo vam domače lepotne pripravke, ki ogrce preženejo za vedno.

Profimedia.
Za obrazno vodo zmešajte dve jedilni žlici soli z dvema decilitroma tople vode.

Zelo učinkovito in poceni domače sredstvo proti ogrcem je slana obrazna voda. Ta na ogrce deluje na dva načina: raztaplja odmrle kožne celice, ki so zamašile pore, po drugi strani pa deluje tudi rahlo razkuževalno. Za obrazno vodo zmešajte dve jedilni žlici soli z dvema decilitroma tople vode. Mešajte toliko časa, da se sol raztopi. V nastalo raztopino pomočite kosem vate in z njim potegnite čez prizadete dele kože. Že po nekaj dneh boste opazili izboljšanje.

Zeleni čaj

Vitamini in antioksidanti v zelenem čaju pomagajo odstraniti z obraza odvečno maščobo, zdravijo vnetja in varujejo pred poškodbami kože. Zavrite približno skodelico vode in vanjo za eno uro potopite dve filtrski vrečki zelenega čaja. Prelijte tekočino v kozarec in jo z vato nanesite na ogrce, kjer naj se suši 10 minut. Izperite z vodo. Postopek ponavljajte enkrat na dan.

Cimet

Cimet je antibakterijska začimba, ki koži večstransko koristi, med drugim tudi odstranjuje ogrce. Zmešajte en del cimeta in dva dela medu v pasto. V tankem sloju nanesite na ogrce in pustite učinkovati 15 minut. Umijte si obraz kot po navadi, nato nanj nanesite vlažilno kremo. Za najboljši učinek ponavljajte postopek vsakodnevno.

Beljak

Beljak ima številne blagodejne učinke na kožo. Bogat je z beljakovinami, med drugim z albuminom, ki učvrsti kožo, oži pore in deluje proti gubam. Zlasti primeren je za nego mastne kože, iz katere potegne tudi najbolj trdovratne ogrce. Na obraz nanesite tanko plast beljaka, nato čezenj položite plast toaletnega papirja in ga nežno pritiskajte ob obraz. Počakajte, da se posuši. Na papir nanesite drugo plast beljaka, najlažje boste to naredili s prsti, ki jih pomočite v beljak. Še enkrat počakajte, da se posuši. Previdno primite rob papirja in ga počasi odluščite od kože, skupaj s črnimi vragci. Izperite z obraza ostanke in negujte kožo z vlažilno kremo.

Dreamstime
Ogrcev se lotite z domačim pilingom iz limonovega soka in sladkorja.

Jabolčni kis

Kis vsebuje acetilno kislino, ki razkraja umazanijo v porah, uravnava kožni pH in preprečuje nadaljnje nastajanje ogrcev. Kis nanesite na obraz kot tonik. Lahko pripravite tudi tonik iz treh zdrobljenih metinih listov in treh žlic kisa. Ta učinkuje hladilno, učvrsti kožo in blaži vnetja v njej.

Kurkuma

Kurkuma je ena najboljših medicinskih začimb s protivnetnim in protibakterijskim delovanjem. Zmešajte majhno količino kurkume s kokosovim oljem v gosto pasto. Nanesite jo na ogrce za 15 minut. Izperite z mlačno vodo.

Soda bikarbona

Soda ni le za kuhanje in peko, temveč je tudi odličen izdelek za kožo. Kožo globinsko očisti, jo naredi mehko in gladko, nevtralizira njen pH ter jo spodbuja, da zmanjša proizvodnjo loja, kar pomeni, da odpravlja tudi ogrce. V kozarcu ali keramični posodi zmešajte žlico sode in malo vode, da dobite pasto. Nanesite jo na ogrce in počakajte, da se posuši (približno 10 minut). Izperite z mlačno vodo. Postopek ponavljajte dvakrat na teden.

Piling iz sladkorja in limonovega soka

Ne nazadnje pa se lahko ogrcev lotite tudi z domačim pilingom iz limonovega soka in sladkorja. Štiri kapljice limonovega soka zmešajte z jedilno žlico sladkorja in vtrite v prizadeta mesta. Limonov sok razkužuje, medtem ko kristalčki sladkorja odstranijo poroženelo kožo in globinsko očistijo pore.