Zdravje

Prava mera soli odžene bolezen

Tea Dečman
12. 5. 2019, 16.01
Deli članek:

Sol ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Vpliva na normalno delovanje mišic in živcev, pomaga pri zadrževanju vode v organizmu in preprečuje dehidracijo.

Profimedia
Ljudje potrebujemo najmanj 0,2 grama soli na dan, priporočena količina pa je od 3 do 5 gramov na dan.

Naš organizem sol vsekakor potrebuje, saj je natrij med drugim pomemben za uravnavanje prehodov vode in elektrolitov prek membran celic, s tem pa vpliva na naš krvni tlak. Ljudje potrebujemo najmanj 0,2 grama soli na dan, priporočena količina pa je od 3 do 5 gramov na dan. Na podlagi različnih raziskav so strokovnjaki določili gornje meje količine soli, ki bi jih morali vsakodnevno upoštevati. Ta količina pri odraslih znaša do 5 gramov na dan, pri otrocih do 3 grame, pri dojenčkih do prvega leta starosti pa le en gram. Pet gramov soli je količina polne čajne žličke.

Solne sobe

Solna terapija ali haloterapija je povsem naravna, klinično preizkušena tehnika zdravljenja, kjer gre za vdihavanje suhega solnega aerosola. Odlične rezultate ima pri zdravljenju bolezni dihal, alergij in kožnih obolenj ter je brez stranskih učinkov. Poleg tega aktivira razstrupljanje telesa in krepi imunsko odpornost, odlična pa je tudi pri zdravljenju kronično vnetega grla, bronhitisa, kroničnega vnetnega stanja ušes, senenega nahoda, vnetja kože, pogostih viroz in podobno.

Solne kopeli

Tople kopeli s soljo so odličen način sproščanja in poživljanja telesa. Solna kopel za noge je vedno priporočljiva, saj dela čudeže za utrujena stopala. Pri rdeči in razdraženi koži uporabljajte le skodelico morske soli brez dodatkov olj. Po solni kopeli se vedno dobro oprhajte.

Fiziološka raztopina

Uporabljamo jo za izpiranje zdravega in zamašenega nosu, inhalacijo, čiščenje ran, razkuževanje. Z raztopino si lahko izperete utrujene oči, če pa jo segrejete, vanjo pomočite košček vate in ga položite na veke, boste zmanjšali njihovo zateklost in pordelost. Oči po uporabi solne raztopine vedno dobro umijte. Doma pripravljeno fiziološko raztopino zavržemo po treh dneh, če je še nismo porabili.

Fiziološka raztopina

Povedano po domače, gre za navadno kuhinjsko sol, ki jo v določenem razmerju (9 gramov na 1 liter vode) raztopimo v prekuhani vodi.