Domača zdravila

S koprivami naravno nad pomladne alergije

Z.F.
28. 4. 2019, 11.38
Deli članek:

Med sprehodom je ob obronkih trat in gozdov že mogoče opaziti koprive, ki se visoko stegujejo proti soncu. Za mnoge spomin na nesrečne opekline, za druge odlično zdravilo in še boljše kulinarično razvajanje.

Profimedia
Odpravite nadležen seneni nahod in druge pomladne alergije s pomočjo koprivnih pripravkov.

Za otroke so koprive zagotovo nadloga, ki zagode, ko žoga med nogometom pobegne mimo gola. Takrat najpogumnejši mulčki dokazujejo svojo hrabrost in pogum ter z upanjem, da jih koprive čim manj opečejo, previdno iščejo izgubljeno žogo. Odrasli pa vemo, da so koprive odlične v kulinariki in nepogrešljive v zdravilstvu. Različni pripravki iz kopriv se uporabljajo za preprečevanje, pa tudi blaženje številnih tegob. Nepogrešljive so pri težavah z ledvicami in sečili.

Najboljši diuretik

Številne države pripravke na osnovi kopriv uradno priznavajo kot pomoč pri lajšanju težav z ledvicami. V koprivah najdemo kompleksne sladkorje, lektine, flavonoide, antociane, sterole in druge koristne snovi, zaradi katerih koprive delujejo tudi protivnetno. Ne pozabimo, da koprive pozitivno vplivajo na tvorbo in izločanje urina, s čimer se iz telesa izločajo tudi številne škodljive snovi. Pripravite si koprivni čaj, za katerega lahko uporabite sveže ali posušene koprive. Te prelijte z vročo vodo in pustite namakati do pet minut. Na dan lahko popijete do štiri skodelice čaja, ki bo pomagal pri bakterijskih okužbah sečil in zmanjševanju tveganja za nastanek ledvičnih kamnov.

Dreamstime
Za pripravo čaja in macerata lahko uporabite tudi posušene koprive.

Nad seneni nahod

Smo v obdobju, ko narava kaže življenje v vsem svojem sijaju. Mnogi se zato srečujejo s precej hudimi simptomi, kot so kihanje, zamašen nos, zasolzene oči … Če tudi vi trpite za senenim nahodom ali za alergijo na cvetni prah, preizkusite kuro s koprivami. Privoščite si koprivni čaj ali tinkturo iz kopriv, ki jo uživajte na tešče. Kopriva je namreč najboljše naravno zdravilo zoper alergije.

Zoper krvavitve v ustih

Raziskave so pokazale, da so koprive izjemno učinkovite tudi pri krvavitvah. Tako jih naravni zdravilci priporočajo pri težavah s krvavečimi dlesnimi in drugimi razjedami v ustih. Pomagajo pa tudi pri celjenju ran po kirurških posegih v ustni votlini. Ustno votlino izpirajte z ohlajenim čajem ali tinkturo, ki ste jo pomešali z vodo.