Skrivnostna moč

S trpotcem do krepkega zdravja

Zoran Franc
28. 4. 2019, 10.01
Deli članek:

Topli spomladanski dnevi so številne že priklicali v naravo. Na sprehodu zato mimogrede uzremo tako ozkolistni kot široki trpotec, in čeprav na prvi pogled deluje kot plevel, je to rastlina, ki premore ogromno zdravilnih lastnosti.

Dreamstime
Poiščite suličaste ali široke močno žilnate liste in jih naberite.

Številni uporabo trpotca poznajo le v obliki sirupa, ki pomaga proti kašlju. A trpotec je mnogo več, je tudi rastlina, ki pomaga pri celjenju ran, sončnih opeklinah, krepi imunski sistem … Spoznajmo ga in ga naberimo. Topli spomladanski meseci so kot nalašč za to.

Uživanje trpotčevih listov, ki jih lahko dodate k solati ali pa jih podušite z drugo zelenjavo, pripomore h krepitvi imunskega sistema in okrepi vaše kosti.

Rane, izpuščaji, sončne opekline

Trpotec je skoraj prva pomoč na poti, ko se zgodi nesreča. Če ste si podrgnili koleno ali komolec, bo dovolj, če boste liste trpotca pomečkali med prsti in jih položili na rano. A pomaga tudi takrat, ko vas opeče sonce ali imate težave z izpuščaji. S pomočjo trpotca lahko hitro umirite razdraženo kožo, pomaga pa tudi pri luskavici in pojavu ekcema. Potrebujete pest trpotca, ki ga dobro operite, nato pa drobno sesekljajte in pomešajte s kokosovim oljem. Pustite čez noč, nato mešanico nanesite na prizadeto mesto. Trpotec bo pomiril razdraženo kožo in deloval protibakterijsko, prav tako bo zmanjšal tveganje za resnejšo okužbo.

Zoper prebavne težave

Trpotec je koristen tako pri črvičenju kot pri zaprtju in driski. Svetujemo vam uživanje čaja. Naberite trpotčeve liste in jih posušite. Liste zdrobite in shranite v platnenih vrečkah ali steklenih kozarcih. V primeru težav popijte do tri skodelice čaja na dan. Pomaga tudi pri razdraženem črevesju, pa tudi takrat, ko vam nagaja zgaga. Zdravilci svetujejo, da za čaj naberete mlade trpotčeve liste, saj je napitek sicer precej grenek.