Šok

FOTO: Dojenčku v možganih zraslo zobovje

R.T.
28. 4. 2019, 17.35
Deli članek:

Glava tega ubogega dojenčka je glede na njegovo starost rasla nenavadno hitro. Kirurgi so kaj hitro ugotovili razlog.

The New England Journal of Medicine
Zobje v možganskem tumorju.

Nevrokirurgi z Univerze v Marylandu in otroške bolnišnice Johns Hopkins Children's Center v Baltimoru so leta 2014 z magnetno resonanco slikali možgane štiri mesece starega dojenčka, izsledke tega nenavadnega primera so nato objavili v znanstveni reviji The New England Journal of Medicine

Kirurgi, ki so obravnavali tega dečka, ki so ga tudi sicer pestile zdravstvene težave, so opazili, da mu glava glede na njegovo starost raste nenavadno hitro, slikanje pa je razkrilo kot oreh velik možganski tumor, ki je vseboval tudi nekaj v celoti razvitih zob. Tumor so mu kirurško odstranili. Izkazalo se je, da gre za kraniofaringeom, redko obliko možganskega tumorja, ki nastane iz celičnih ostankov zasnove za hipofizo, žlezo pod velikimi možgani. Običajno jih odkrijejo pri otrocih, a se lahko izjemoma pojavijo tudi pri odraslih. Gre za benigno obliko tumorja, ki se torej navadno ne širi v druge dele telesa in s tem ne ogroža življenja, a lahko zaradi neposredne bližine hipofize povzroča težave pri izločanju hormonov. 

The New England Journal of Medicine
Gre za prvi znan primer teratoma v kraniofaringeomu.

Primer tega dečka je zanimiv predvsem zaradi »več popolnoma razvitih zob,« kot so zapisali avtorji. Tovrstne tumorje, ki vsebujejo raznovrstna tkiva, kot so lasje, mišice ali kosti, običajno imenujemo teratom, a do danes še niso zabeležili primera, ko bi se zobje znašli v kraniofaringeomu. Dojenček je po operaciji sicer skoraj povsem okreval, pestijo ga le težave s hormonskim neravnovesjem, za kar so mu predpisali hormonsko nadomestno zdravljenje.