GLAVOBOLI

Še posebej pogosto se odločajo za laserske posege ljudje z veliko razliko v dioptriji med enim in drugim očesom, saj je to zelo moteče in neredko tudi vzrok za glavobole.

Motnje vida so zelo pogoste, prej ali slej doletijo večino ljudi. K sreči pa zaradi slabšega vida še zdaleč niste obsojeni na očala, če se vam zdi, da vam ne pristajajo oziroma so nepraktična, niti na nošenje kontaktnih leč, ki zahtevajo veliko natančnosti pri njihovem shranjevanju, a tudi nekaj previdnosti pri nošenju. S kirurškim posegom vam lahko za vselej popravijo obliko roženice in trajno odpravijo najpogostejše motnje vida. Tri glavne operativne tehnike so: laser in situ keratomileuza ali Lasik, laserska subepitelialna keratektomija ali Lasek in fotorefraktivna keratektomija ali PRK. Pri metodi Lasik roženico prerežejo, jo stanjšajo, potem pa odrezani del roženice postavijo nazaj. Metoda Lasek je podobna, le da očesni kirurg ne zareže tako globoko v roženico, pri metodi PRK pa z laserjem samo posnamejo del roženice, da jo preoblikujejo.

Preprost poseg

Laserski posegi na očeh so povsem neboleči, opravijo jih v lokalni anesteziji. Očesno roženico pred posegom ohromijo s kapljicami, po operaciji pa se lahko pojavi pri metodah povrhnjega glajenja roženice nelagodje ali draženje očesa, ki ga oftalmolog prepreči s kapljicami ali tabletami proti bolečinam. V ambulanti ostanete običajno le dve uri. Večina pacientov dobro vidi v treh do štirih dneh po operaciji, dokončno pa se vid izostri v treh mesecih po posegu.

Komu se odsvetuje?

Vsako oko kajpak ni primerno za lasersko odpravo očesne dioptrije. Najpogostejša razloga za to sta previsoka dioptrija in pretanka roženica. V teh primerih lahko dioptrijo očesni kirurg odpravi z vstavitvijo znotrajočesne leče. Vstavi jo skozi droben rez v sprednjem delu očesa, pred naravno očesno lečo. Metoda velja za podobno uspešno in zanesljivo kot laserske operacije očesne dioptrije, so pa ti posegi manj razširjeni in zato tudi manj poznani.

Kdaj laser ni rešitev?

Le pri resnih boleznih oči, če vaša dioptrija ves čas niha, in pri avtoimunskih boleznih. Spodnja starostna meja za poseg je v večini operacijskih centrov 21 let, zgornje pa ni.

Po posegu

V ambulanti ostanete običajno le dve uri. Večina pacientov dobro vidi v treh do štirih dneh po operaciji, dokončno pa se vid izostri v treh mesecih po posegu.

Prednosti

S kirurškim posegom vam lahko za vselej popravijo obliko roženice in trajno odpravijo najpogostejše motnje vida.

Po 40. letu pojdite na pregled k oftalmologu na vsaki dve do tri leta, po 60. pa vsako leto. Tako boste poleg naglega poslabšanja vida lahko preprečili tudi eno najbolj zahrbtnih bolezni na očeh, glavkom.