VRZITE KILOGRAME V KOŠ!

Z igranjem košarke hitro do vitke ritke

T.D.
21. 4. 2019, 13.20
Deli članek:

Ste vedeli, da lahko med zmerno intenzivnim igranjem košarke v eni uri pokurimo tudi do 450 kalorij? Torej je košarka odlična za hujšanje!

Dreamstime
Košarka je gotovo dobra izbira, če se želite otresti odvečnih kilogramov, izboljšati koordinacijo, ravnotežje in samodisciplino

Če košarko kot obliko vadbe vključite v hujšanje, lahko pričakujete odlične rezultate. Med tekom gor in dol po igrišču, metanjem na koš, odbijanjem žoge na vse mogoče načine, podajanjem in drugimi košarkarskimi vajami hitro porabljamo kalorije, in sicer natančneje 0,097 kalorije na minuto. To v nadaljnjih izračunih pomeni, da povprečen moški ob intenzivni košarkarski igri na dva koša porabi do 930 kalorij, medtem ko bi jih pri kolesarjenju porabil 730 in pri teku okoli 710.

Vodenje žoge

Po celotnem igrišču vodite žogo gor in dol, na eno stran z levo roko, na drugo stran z desno roko, pri tem izvajajte različne trike, žogo si podajajte okoli pasu, med nogami, se z njo obrnite za 360 stopinj in podobno. Ta vaja bo izboljšala vašo tehniko obvladanja žoge in hkrati tudi vzdržljivost. Pretecite vsaj deset dolžin igrišča.

Dreamstime
Košarka je vzdržljivostni šport, ki vključuje vse mišične skupine in z visokointenzivnostnim treningom resnično učvrsti in oblikuje celo telo ter krepi srce.

Podajanje žoge

Postavite se pred steno in vadite podajanje žoge. Žogo vrzite v steno z višine prsi in pri tem iztegnite obe roki, dlani pa obrnite navzven; 20-krat z obema rokama, 20-krat z desnico, 20-krat z levico in 20-krat podaja od tal v steno. Na steni si lahko označite točko, kam mora prileteti žoga, in tako krepite še natančnost podaje. 

Okoli pasu

Čas je, da izboljšate koordinacijo rok. Stojte na mestu, žogo držite pred seboj. Zdaj si jo iz ene roke okoli pasu podajte v drugo roko. Vrtite žogo 30 sekund v desno stran, zatem še 30 sekund v levo.

Trebušnjaki z žogo vstran

Lezite na hrbet, žogo držite pred sabo, dotika naj se prsi, komolci so obrnjeni navzven. Dvignite zgornji del telesa v kotu 45 stopinj. Ko ste dvignjeni, obrnite zgornji del telesa v desno in nazaj. Spustite se v izhodišče. Ponovite 20-krat (10 obratov v desno, 10 v levo).