POPOLNA KOMBINACIJA

Kravje mleko je v primerjavi z drugimi najbolj alergeno

Z.F.
16. 4. 2019, 21.32
Deli članek:

Mleko zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi. Je naravni vir kakovostnih beljakovin, kalcija, vsebuje pa tudi druge pomembne snovi v popolni kombinaciji. Katero mleko je najbolje izbrati?

Profimedia
90 odstotkov vseh mlečnih proizvodov, namenjenim otrokom, je narejenih iz kravjega mleka.

Mleko je osnovna sestavina, ki jo najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Katero mleko je bolj zdravo in katero manj, ni vredno razpredati, temveč je veliko pametneje upoštevati to, da ga pijemo zmerno. Nutricionisti sicer priporočajo uporabo polnomastnega mleka, ki je, po zadnjih podatkih, tudi bolj zdravo, saj imajo mleka z odvzeto mlečno maščobo več sladkorja. Pa vendar, katero mleko je najbolj zdravo? Kravje, kozje, ovčje ali oslovsko?

Oslovsko mleko je najbolj podobno materinemu

Strokovnjaki so izvedli številne raziskave in ugotovili, da ima oslovsko mleko izjemno ugoden vpliv na človeško telo. Krepi imunsko odpornost in celo pomaga pri zdravljenju nekaterih bolezni. Tako ga priporočajo pri zdravljenju respiratornih obolenj, kot sta astma in bronhitis. Raziskave so pokazale, da je oslovsko mleko najbolj podobno materinemu mleku, tako po sestavi kot prebavljivosti. A kljub njegovim ugodnim učinkom na telo ga le s težavo kupimo v trgovinah, prav tako je njegova cena precej visoka.

Lažje prebavljivo

Dreamstime
Kozje mleko je lažje prebavljivo od kravjega, zato se priporoča ljudem s prebavnimi motnjami.

Kozje mleko se priporoča ljudem s prebavnimi motnjami, saj je precej lažje prebavljivo od kravjega. Nutricionisti opozarjajo, da je kravje mleko tretji najpogostejši alergen pri otrocih, a prav slednjega v skoraj 90 odstotkih najdemo na prodajnih policah in v otroških proizvodih. Ker zgolj 10 odstotkov proizvodov sestavljajo druga mleka, je težko razbrati, v kolikšnem odstotku so otroci občutljivi tudi na ta mleka. Napačno je sicer prepričanje, da kozje mleko ne vsebuje laktoze (mlečnega sladkorja). Drži pa, da je zaradi svoje sestave lažje prebavljivo za človeško telo od kravjega. Za to poskrbi encim lipaza v človeškem telesu, ki je odgovoren za razgradnjo maščob in uspešneje razgrajuje molekule kozjega mleka kot molekule kravjega. Tako je kozje mleko predvsem boljša izbira za ljudi, ki trpijo zaradi težav s prebavo in z njimi povezanih bolezni, kot je kolitis. Primernejše je tudi za onkološke bolnike, ki imajo težave s črevesjem.

Največ maščob v ovčjem mleku

Kozje mleko je izjemno bogato tudi z vitamini skupine B, ki jih vsebuje skoraj enkrat več kot kravje mleko. A kljub ugodnejši vitaminski sestavi se ljudje še vedno odločajo za kravje mleko; mnoge namreč zmoti vonj in okus kozjega mleka. Pri preverjanju so nutricionisti ugotovili, da je stopnja holesterola v kozjem in kravjem mleku enaka, najvišje vrednosti pa dosega v ovčjem mleku. A naj poudarimo, da ovčje mleko vsebuje kar dvakrat višjo vrednost vitamina D kot kravje mleko. Kljub temu pa strokovnjaki odsvetujejo vsakodnevno uživanje ovčjega mleka, predvsem zaradi visoke kalorične vrednosti, ki bi lahko na dolgi rok vodila v debelost. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je ovčje mleko odlično za pripravo albuminskih sirov in skute. Albumini so majhne molekule, ki preprosto »zdrknejo« skozi črevesje, naša prebavila pa jih skoraj stoodstotno izkoristijo. Ti siri so primernejši za športnike, otroke in mladostnike v razvoju.