ŠČITNICA

Kako dobro poznate njeno (ne)delovanje?

Tea Dečman
14. 4. 2019, 21.50
Deli članek:

Ključna je za proizvodnjo hormonov, ki nadzorujejo hitrost metabolizma, ob motnjah pa lahko povzroči upočasnitev ali pospešitev metabolizma.

Profimedia
Za nepojasnjeno spremembo telesne teže so pogosto krive motnje delovanja ščitnice.

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, najdemo jo na vratu pod sapnikom in je metuljaste oblike. Poleg tega, da uravnava metabolizem, vpliva še na druge organe: srce, mišice, črevesje, presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, rast las ter razpoloženje. Če proizvaja premalo ali preveč hormonov, lahko povzroči različne simptome. Da bi se izognili nadaljnjim težavam, je pravočasno zdravljenje izjemno pomembno.

Od pomembnejših vidnih znakov, na katere opozarjajo strokovnjaki, je tudi oteklina na vratu, tako imenovana golša, ki spremlja težave s ščitnico. 

Bistven je jod

Žleza ščitnica proizvaja hormon tiroksin, ki vpliva na metabolizem. Bistveni del tega hormona je kemični jod, zato je pomembno, da jemo hrano, bogato z jodom. V večini primerov nam ob postavljanju diagnoze izmerijo le hormon TSH, toda najpomembnejša hormona ščitnice sta T4 in T3. Pri večini bolnikov TSH ne razkrije celotnega delovanja žleze ščitnice. Ščitnična hormona T4 in T3 sta za pravilno diagnozo zelo pomembna.

Sprememba teže

Ne veste, zakaj ste se v zadnjem obdobju pretirano začeli rediti ali izgubljati kilograme? Če gre za nepojasnjeno spremembo telesne teže, je to eden od najpogostejših simptomov, ki kaže na motnje delovanja ščitnice. Pridobivanje telesne teže je lahko znak nizke stopnje ščitničnih hormonov, saj se zaradi pomanjkanja hormonov metabolizem upočasni. Če ščitnica proizvaja več hormonov, kot jih telo potrebuje, pa lahko začnemo izgubljati telesno težo. Motnje ščitnice imajo pomemben vpliv na raven energije in razpoloženje, zato so posamezniki s slabo delujočo ščitnico bolj utrujeni, lenobni ali depresivni, tisti s čezmerno delujočo ščitnico pa živčni, mučijo jih nespečnost, neutrudnost in razdraženost.

Izpadanje las in potenje

Tako pri premalo kot pri preveč delujoči ščitnici lahko pride do izpadanja las, ki pa ob zdravljenju najpogosteje spet začnejo normalno rasti. Motnje ščitnice lahko zmotijo tudi sposobnost uravnavanja telesne temperature. Kadar ščitnica proizvaja premalo hormonov, lahko pride do občutka, da obolele bolj zebe kot običajno, ravno obratno pa je, kadar deluje čezmerno. Takrat pride do čezmernega znojenja.

Delovanje srca

Ščitnični hormoni vplivajo tudi na hitrost srčnega utripa. Ljudje, ki imajo premalo ščitničnih hormonov, lahko opazijo počasnejši srčni utrip, tisti, s povečano dejavnostjo ščitnice, pa pospešenega. Slednji lahko trpijo še za povišanim krvnim tlakom in občutkom razbijanja srca oziroma srčno palpitacijo.

OPOZORILNI ZNAKI

Pridobivanje kilogramov, pogosta utrujenost, zamegljen pogled, pretirana izguba las in čezmerno potenje? Vse to je lahko v precejšnji meri povezano z motnjami ščitnice.

Kaj lahko storite sami?

Največ, kar lahko naredite sami, je to, da poskrbite za prilagojeno prehrano. Ste prepričani, da imate težave? To lahko ugotovite z natančnim samopregledom vratu, ki vam bo pomagal odkriti težave s ščitnico. Glavo nagnite nazaj in spijte požirek vode, medtem ko jo pogoltnete, pa pretipajte svoj vrat pod adamovim jabolkom in nad ključnico. Če zatipate izboklino, postopek še nekajkrat ponovite. Če ste jo zatipali vsakokrat, se oglasite pri zdravniku.

Nasvet zdravnikov

Za pravilno delovanje ščitnice se izogibajte sladkorju, vsem živalskim beljakovinam (mlečnim izdelkom, mesu), glutenu, kofeinu in alkoholu. Ne pretiravajte z zeljem, brstičnim ohrovtom, brokolijem in cvetačo, saj lahko onemogočijo dobro pretvorbo T4 v T3 in tako še dodatno oslabijo delovanje žleze ščitnice.