Zdravje

Kontracepcija povzroča neplodnost?

Tea Dečman
14. 4. 2019, 21.20
Deli članek:

Različne zgodbe o kontracepciji, ki krožijo po medmrežju, nam pogosto dajejo občutek, da so resnične. A pri izbiri kontracepcijeraje zaupajmo strokovnjakom.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Med ženskami se je razširilo mnenje, da tujki v maternici, kot je maternični vložek, ne morejo biti dobri za zdravje, čeprav na primer mirena in jaydess dokazujeta ravno nasprotno. S svojim zaviralnim učinkom na debelino maternične sluznice in spremembo maternične sluzi preprečujeta vdor okužb iz nožnice v zgornja rodila ter tako preprečujeta neplodnost, anemijo pri ženskah s sicer premočno menstruacijo, raka maternične sluznice pri ženskah s hormonskimi motnjami, težnjo k pretiranemu debeljenju maternične sluznice in podobno.

Kontracepcija in rak

Še en velik strah večine žensk je, da naj bi kontracepcijske tablete povzročale raka. Sicer je nekoliko upravičen, saj tablete dejansko povečajo tveganje za raka dojke za približno 10 odstotkov nad tveganjem iz ozadja, ki pa je pri mladih ženskah brez drugih dejavnikov tveganja (na primer rak dojke v družini zaradi mutacije genov BRCA1, BRCA2) zelo nizko in v nikakršnem sorazmerju do tveganja, ki ga prinašajo neželena nosečnost in morebitni ukrepi za njeno odpravo ali porod.

Ne povzroča neplodnosti

Številne ženske zmotno menijo, da kontracepcija povzroča neplodnost tudi po prenehanju uporabe kontracepcijskih tablet, čeprav je tistih, pri katerih se dejansko pojavi »amenoreja po uporabi tabletke«, manj kot pet odstotkov. Pri ostalih, veliki večini uporabnic, pa kontracepcijske tablete kvečjemu varujejo pred škodljivimi posledicami vnetij rodil in s tem pred neplodnostjo, kot pa škodijo plodnosti. Tudi »amenoreja po uporabi tabletke« ni s kontracepcijskimi tabletami povzročena neplodnost, temveč je zgolj nekakšen opozorilni odziv in znak, da je reprodukcijski sistem ženske že genetsko nagnjen k prejšnji odpovedi in s tem k hitrejšemu upadu plodnosti, kot velja za povprečne ženske.

Ginekologi opažajo

Odpor do kontracepcije v obliki tablet. Gre za splošni predsodek do zdravil, ki nima nič konkretnega opraviti s kontracepcijskimi tabletami.

Maternični vložek

S svojim zaviralnim učinkom na debelino maternične sluznice ter spremembo maternične sluzi preprečuje vdor okužb iz nožnice v zgornja rodila.