Prebavne težave

Ob zapeki grizljamo slive, jabolka in hren

Tea Dečman
13. 4. 2019, 09.30
Deli članek:

Vsak od nas iztreblja drugače. Medtem ko je za nekatere normalno iztrebljanje petkrat na dan, se drugi dobro počutijo, če grejo na blato enkrat na teden.

Dreamstime
Z domačimi čaji boste odpravili težave, ki vas pestijo.

Zapeka se pojavi, če se naravni vzorec prebave poruši, in takrat nas v želodcu tišči, včasih pa celo težko dihamo. Gastroenterologi poudarjajo, da lahko želodec enako kot s težko hrano s premalo vlakninami obremenimo z zdravo hrano v prevelikih količinah, ki jo pojemo med tekanjem z enega na drug sestanek.

Za obrok si je treba vzeti čas!

Zaradi nerednega in naglega prehranjevanja telo izgubi naravni refleks izločanja blata; usodno napako lahko naredimo tudi, če naravne potrebe nekajkrat zapored ne upoštevamo. Med pogostimi vzroki zapeke je uživanje prevelikih obrokov hrane s premalo vlakninami in tekočine. Potruditi se moramo pojesti veliko sadja, sveže zelenjave, stročnic, otrobov oziroma kruha iz celega žita, sluzaste hrane v obliki raznih juh, nadvse dobrodošla je tudi vlaknina psilium iz izvlečka slive, ki uredi prebavo tako, da po zaužitju z zadostno količino vode potuje po prebavnem traktu in nase veže vodo, pri čemer blato razmehča in spodbudi naravno peristaltiko. Je odličen pripomoček pri hujšanju in razstrupljanju telesa, primeren tudi za nosečnice, kajti nase poleg vode veže še strupe.

Prva pomoč iz narave

Zoper kakršnekoli črevesne težave, od napenjanja do zaprtja, trikrat na dan zobljimo slive. Zaležejo presne slive, da se jih ne bi naveličali, pa jih za spremembo popecimo v pečici ali jih nadomestimo oziroma pomešajmo s figami. Zadostuje nekaj sadežev pred jedjo ali po njej. Da bi preprečili zapeko, pa od pet do deset suhih sliv namočimo v vodi in jih pustimo v njej čez noč. Zjutraj slive pojejmo na tešče in spijmo vodo. Odlično naravno odvajalo je tudi špinačni čaj. Pripravimo ga tako, da kuhamo od pet do deset gramov špinačnih semen v 200 ml vode najmanj dve minuti. Ali pa s skodelico vrele vode prelijemo pest špinačnih listov. Pokrijemo, prvi čaj za eno uro, drugega pa za deset minut, precedimo in pijemo najmanj trikrat na dan.

Zapeka

Dobrodošlo je uživanje čim večjih količin sveže solate, ki ji dodamo nariban hren, ali pa uživanje kaše, ki jo pripravimo iz enakih delov svežega krompirja in naribanih jabolk.

Po 40. letu 

Po 40. letu je zapeka lahko posledica premalo gibanja, po 65. letu pa posledica šibkosti mišic trebuha in medeničnega dna, kar ne dopušča pritiskanja pri iztrebljanju.