NEPLODNOST

Kaj lahko storite, ko se nikakor ne posreči?

Tea Dečman
6. 4. 2019, 18.09
Posodobljeno: 6. 4. 2019, 22.12
Deli članek:

Neredki pari ob spoznanju, da ne bodo mogli imeti otrok po naravni poti, težko obvladujejo stiske, ki se kažejo kot medsebojna obtoževanja, negotovost in zaprtost vase.

Profimedia
Pri nas zaradi neplodnosti vsako leto poišče pomoč okoli tisoč parov.

O zdravljenju kaže razmisliti, kadar ženska ne zanosi po enem letu rednih spolnih odnosov (od dva- do trikrat na teden) brez uporabe kontracepcije, pri starejših parih pa se preiskave v zvezi z neplodnostjo lahko začnejo tudi prej. Približno 30 odstotkov vzrokov za neplodnost najdejo pri ženskah, 30 odstotkov pri moških, 25 odstotkov pri obeh, pri 15 odstotkih parov pa vzroka ne morejo ugotoviti. Vzroki neplodnosti so povezani z vse bolj razširjenimi boleznimi rodil in moško neplodnostjo ter spolno prenosljivimi boleznimi, z odlašanjem s prvo zanositvijo, so pa tudi drugi, manj znani vzroki. Eden od teh naj bi bilo preveč intenzivno ukvarjanje s športom, denimo vsakodnevna aerobika, zaradi česar lahko menstruacija pri ženski povsem izostane. 

Pot do ozdravitve

STAROST

Ta je pri odločanju za otroka zelo pomembna. Med 20. in 24. letom zanosi v prvem letu rednih spolnih donosov 86 odstotkov žensk, v starosti od 35 do 39 let pa le še 52 odstotkov žensk.

Dobri dve tretjini parov se pozdravita zgolj s pomočjo strokovnega svetovanja, z zdravili, s kirurškimi posegi ali kombinacijo kirurških metod in hormonskih zdravil. Če kirurško oziroma hormonsko zdravljenje nista uspešni, pa nekateri pari razmišljajo o oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Poznamo dve vrsti postopkov: znotrajtelesna oploditev (vnos semenskih celic v ženske spolne organe ali vnos jajčnih celic skupaj s semenskimi celicami v ženske spolne organe) in zunajtelesna oploditev (združitev jajčnih in semenskih celic zunaj telesa ženske, ki ji sledi vnos zgodnjih zarodkov v ženske spolne organe).

Darovanje semenskih celic

Če se boste odločili za darovanje, vam bo zdravnik zastavil nekaj vprašanj v zvezi z vašimi zdravstveno pomembnimi podatki. Po zdravniškem pregledu vam bodo odvzeli kri za določitev vaše krvne skupine in izključitev možnosti prenosa spolno prenosljivih okužb, pregledali bodo tudi vzorec semena. Če bo vse v redu, boste vzorec semena oddali. Zamrznili in shranili ga bodo na kliniki. Po šestih mesecih bodo zaradi izključitve možnosti prenosa spolno prenosljivih okužb znova pregledali vašo kri. Če bodo rezultati ugodni, se bo vaše seme lahko uporabilo za oploditev z biomedicinsko pomočjo. Za oploditev z darovanimi spolnimi celicami se pari odločijo tudi, če so nosilci genetskih bolezni ali kromosomskih nepravilnosti in obstaja velika verjetnost, da se bo otrok rodil s hudo dedno boleznijo.

Darovanje jajčnih celic

Po zdravniškem pregledu vam bodo odvzeli kri za določitev vaše krvne skupine in izključitev možnosti prenosa spolno prenosljivih okužb. Če bodo izvidi ugodni, vas bodo zaprosili za darovanje jajčnih celic. Jajčno celico lahko odvzamejo v naravnem ciklusu ali pa v ciklusu, ki ga spodbudijo z zdravili. V obeh primerih je treba dozorevanje jajčnih celic spremljati z ultrazvočnimi preiskavami. Jajčne celice odvzamejo z nebolečo ultrazvočno vodeno punkcijo skozi nožnico, v lokalni anesteziji. Jajčne celice nato oplodijo s semenom partnerja neplodne ženske. Zarodke zamrznejo in shranijo zamrznjene v posebnih zbiralnikih. Možnost prenosa spolno prenosljivih okužb izključijo tako, da po šestih mesecih znova pregledajo vašo kri. Če so rezultati negativni, lahko zarodke odmrznejo in prenesejo v maternico prejemnice.