Dedne bolezni

Zagotovo ste že opazili, da imate bolezen v "družini"

Tea Dečman
6. 4. 2019, 10.02
Deli članek:

Otroci so podobni staršem in drugim sorodnikom in med družinskimi člani obstajajo vzporednice v telesnih in vedenjskih značilnostih. Te pa niso zmeraj dobre.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Bolezni, prav vse, za katere veste, da so prizadele vašo družino, lahko zapišete v družinsko drevo, ki vam bo pomagalo oceniti vaše tveganje. Podatke zberite vsaj do svojih starih staršev, saj je lahko dedna nagnjenost k neki bolezni v enem rodu prikrita, se pa prenese na naslednjo generacijo. Ključni podatki naj bodo tudi datum rojstva vsakega družinskega člana in, če je oseba pokojna, letnica smrti ter vzrok zanjo. Če je le mogoče, se pozanimajte o dejavnikih življenjskega sloga, kot so telesna teža, kajenje, uživanje alkohola in telesna aktivnost. Dolgoživost je družinska značilnost. Če je veliko vaših sorodnikov dočakalo 80 let, imate veliko možnosti, da jih boste tudi vi, predvsem ob zdravem življenjskem slogu.

Geni in bolezen

Geni, ki jih podedujemo od staršev, programirajo naš razvoj od oplojene celice v trenutku spočetja do odraslosti. Nekatere dedne bolezni, denimo hemofilijo in cistično fibrozo, povzroča napaka ali mutacija enega gena ali para genov. Te bolezni se dedujejo po predvidljivem vzorcu, kar pomeni, da lahko družine s spremenjenim genom dobijo zelo jasne, zanesljive informacije glede možnosti prenosa bolezni na otroke. Pri drugih boleznih, denimo sladkorni bolezni ali srčno-žilnih zapletih, pa so poleg genov odločilni tudi dejavniki življenjskega sloga, kot so premalo gibanja, nezdrava hrana in, na primer pri astmi, okolje, ki je bolj ali manj onesnaženo.

Kdaj je treba pomisliti na dedno bolezen?

Nanjo bi morali pomisliti, če se je v družini več kot en otrok rodil mrtev ali je umrl v otroštvu, če je več kot en odrasli umrl zaradi srčno-žilnih bolezni pred 60. letom, če sta več kot dva družinska člana imela dolgotrajno bolezen, kot je artritis, ali če je več družinskih članov imelo isto bolezen, zaradi katere so bili onesposobljeni ali so umrli. Smrti pred 60. letom so še posebno pomembne, razen če so posledica nesreče ali okužbe, na primer tuberkuloze, ko zanjo še ni bilo zdravljenja. V teh primerih se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo, na vašo željo, lahko svetoval tudi o obisku genetske svetovalnice.