PRI ZDRAVNIKU

Ko "zaškripa" v sklepih ter bolijo mišice

T.D.
30. 3. 2019, 21.30
Deli članek:

Ko je vzrok bolečine v sklepih ali mišicah nemogoče ugotoviti na otip, nam zdravniki specialisti predpišejo podrobnejše preiskave s sodobnimi aparati.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Kadar se poleg bolečine v sklepu pojavijo še oteklina, rdečina in pozneje slabša gibljivost, gre najbrž za vnetje sklepa oziroma artritis; kadar je sklepna bolečina prehodna in ne povzroča trajnih sprememb, so verjetno v ozadju revmatične težave. Če pa so težave izrazitejše in dolgotrajne, obiščimo osebnega zdravnika. Po navadi je potrebna napotitev k specialistu, ta pa bo opravil eno od naslednjih preiskav:

Ultrazvok mišično-skeletnega sistema

Zaradi sorazmerne preprostosti in dostopnosti je ultrazvočna preiskava običajno prva preiskava v ortopediji. Primerna je za odkrivanje bolezenskih in poškodbenih sprememb v predelu ramenskega sklepa, komolca in gležnja, pa tudi za spoznavanje poškodb in obolenj različnih mehkih tkiv gibal, kot so kite, vezi in mišice.

Digitalno rentgensko slikanje

Sodobni digitalni rentgenski aparat omogoča rentgensko skeletno diagnostiko po najsodobnejših standardih, ob minimalni izpostavljenosti pacienta rentgenskemu sevanju. Prednost te metode je, da lahko izvide dobimo kar v ortopedski ambulanti.

Magnetna resonanca

Diagnostično slikanje z magnetno resonanco velja za eno temeljnih preiskav v ortopediji. V mnogih specialističnih ortopedskih ambulantah imajo sodobne aparate, ki so posebej prilagojeni ortopedskim preiskavam in pri katerih med preiskavo ne ležimo zaprti v cevi z občutkom utesnjenosti, kar je značilnost starejših aparatov.

Izokinetična dinamometrija

Pri tej preiskavi merijo mišično moč, in sicer zmogljivost in vzdržljivost mišic pri krožnih gibih in v različnih sklepih, ob izbrani hitrosti giba. S to preiskavo ocenjujejo napredek rehabilitacije po ortopedskih in travmatoloških posegih na sklepih in kosteh, pri zdravljenju poškodb mehkih tkiv, na primer natrganih mišic, kot tudi pri spremljanju učinka treninga mišične moči in vzdržljivosti.