Zdravje

»Pivski trebuh« je prvi znak za alarm

Tea Dečman
29. 3. 2019, 21.30
Deli članek:

Debelost je opredeljena kot kronična presnovna bolezen. Povzroča motnje v telesnih funkcijah in presnovnih procesih.

Profimedia

Zmanjšuje tudi življenjsko kakovost, povečuje obolevanje za številnimi boleznimi in skrajšuje življenjsko dobo. Maščobne obloge, še posebno tiste na trebuhu, nam torej najbolj škodijo, poleg tega so zelo neprivlačne na pogled, zato se jih čim prej znebite!

Tveganje

Čezmerna telesna teža, ki se kaže predvsem v kopičenju maščobnih oblog, predstavlja tveganje za nastanek in razvoj poapnenja žil ter s tem srčno-žilnih bolezni, zvišuje krvni pritisk, raven sladkorja in maščob v krvi ter pospešuje bolezni dihal in gibal.

Kdaj trpite za trebušno debelostjo?

Trebušna debelost se ugotavlja z merjenjem obsega pasu v višini popka. Obseg pasu nad 80 centimetrov ogroža, nad 88 centimetrov pa zelo ogroža zdravje žensk. Pri moških so te številke nekoliko višje. Obseg pasu nad 94 centimetrov ogroža, nad 102 centimetra pa zelo ogroža njihovo zdravje. Ste ogroženi tudi vi? Ukrepajte še pravočasno!

Obstaja rešitev

Ob odsotnosti telesne aktivnosti se mišična masa po 30. letu začne zmanjševati, nadomesti pa jo maščobno tkivo. Bazalni metabolizem se upočasni in teža ob nespremenjeni prehrani naraste. Da bi preprečili čezmerno naraščanje telesne teže oziroma pojav debelosti, lahko marsikaj naredite tudi sami. Vprašajte se, kakšne so vaše prehranjevalne navade (ali denimo zjutraj jeste zajtrk, koliko obrokov dnevno pojeste, kaj jeste in koliko pojeste v enem obroku ...), se dovolj gibate oziroma ali porabite dovolj energije v primerjavi s tem, koliko ste je vnesli v telo, koliko časa preživite pred televizijskim zaslonom in računalnikom ... Zdrav način življenja, ki vključuje zdravo prehranjevanje in redno telesno aktivnost, je ključ do uspeha.