Zdravje

Trenirajte možgane z branjem in pisanjem

Tea Dečman
30. 3. 2019, 20.35
Deli članek:

Se tudi vi v trgovino odpravite s seznamom, kaj kupiti, saj večkrat pozabite na kakšno stvar? Vam kdo pove pomembno informacijo, pa se je ne spomnite?

Dreamstime
Z reševanjem različnih miselnih nalog krepimo spomin.

Da beremo in pišemo, je danes že samoumevno, včasih pa ni bilo tako. Nekoč so informacije prihajale do ljudi od ust do ust ter iz roda v rod. Šele ko smo razvili pisavo, se je to spremenilo. Informacije so postale verodostojnejše. Veščina obvladanja pisanja na roko je izjemno pomembna, saj se tako razvijajo tudi različne kognitivne funkcije. Pisanje namreč vpliva na spomin, razumevanje, prav tako z njim usvajamo pojme. Ko pišemo, se možgani aktivirajo veliko bolj, kot če tipkamo. Ob tem se bolje učimo, rešujemo težave, pomnimo in razmišljamo abstraktno. Za preprečitev demence spet začnite pisati na roko. To namreč omogoča lažje pomnjenje novih informacij, saj razmišljamo drugače kot pri tipkanju.

Možganska in telesna telovadba

Možgani delujejo kot mišica, in če jih redno treniramo, ohranimo sposobnost dobrega pomnjenja tudi v visoki starosti. K dobremu spominu zelo prispevajo vzdržljivostne aktivnosti, na primer hoja, plavanje, kolesarjenje in ples, predvsem pa ne pozabite na miselno gibanje (reševanje križank, družabne igre …) in povsem majhne vsakdanje spremembe, ki prisilijo možgane k razmišljanju in razbijanju ustaljenih vzorcev: na primer črkovanje besed nazaj, označevanje določenih besed v besedilih ter vaje koncentracije, ki spodbudijo možgane k delovanju, razmišljanju in pomnjenju.

Sposobnosti

Ker so v možganski skorji spravljene naše kognitivne sposobnosti, lahko postane problem, če se denimo v zgodnjem otroštvu ne stimulirajo določene možganske funkcije. Poleg pisanja in branja je za spomin odlično tudi računanje! Lotite se preprostih računskih nalog in seštevajte, odštevajte, delite ter množite kar na pamet.

Branje

Privoščite si kakšno dobro knjigo, ki je takšne tematike, ki je všeč vam, in ne take, o kateri radi berejo drugi. Tako boste z mislimi odplavali drugam, vaše možganske funkcije pa bodo delale »na polno«. Tudi vaš spomin se bo s tem krepil, saj boste dogodke povezovali med sabo, poleg tega pa razmišljali, kaj se lahko zgodi v nadaljevanju knjige.

Motorika

Poleg tega, da pisanje na roko bogati besedišče bolj kot tipkanje, spodbuja razvoj fine motorike, kar se kaže v večji kreativnosti, tvorjenje besedila pa poteka precej hitreje kot pri tipkanju.

Vaje za spomin

V časopisu podčrtajte vse veznike »ter«, v trgovini sproti seštevajte cene nakupljenega, zamislite si besedo in jo črkujte od zadaj naprej, med kuhanjem pa držite kuhalnico v levi roki namesto v desni.