Kako se lahko odkrižate bradavic

Kislina, skalpel, zamrzovanje in samozdravljenje

Tea Dečman
1. 4. 2019, 07.30
Deli članek:

Bradavice so resnično neprijetnega videza, včasih pa tudi bolijo. Da je še huje, se pojavljajo na vidnih mestih, predvsem na rokah in nogah ...

Dreamstime
Bradavice se lahko pojavijo povsod po telesu. Ne praskajte jih, saj se hitro prenašajo.

Na srečo obstaja cela paleta možnosti, kako se bradavic lahko odkrižate, od kirurškega posega do izdelkov za samozdravljenje, ki so na voljo v lekarnah. Najpogostejša oblika zdravljenja virusnih bradavic je zamrzovanje s tekočim dušikom (ohlajenim na –196,5 °C). Postopek zamrzovanja je precej boleč. Tekoči dušik deluje tako, da tkivo odmre, uničen je virus, pod njim pa poteka regeneracija kože. Pripravki za zamrzovanje bradavic so v lekarni na voljo tudi za samozdravljenje. Bradavic se mnogi znebijo tudi z galenskimi izdelki s salicilno ali mlečno kislino. To odstranjevanje bradavic lahko izvajamo sami, vendar je dolgotrajno, pripravke je treba nanašati večkrat dnevno. Za boljši učinek bradavico namakajte v mlačni vodi od 10 do 20 minut, preden nanjo nanesete pripravek s salicilno kislino.

Z laserjem

Lasersko odstranjevanje bradavic se lahko izvede kjerkoli na telesu. Bradavic običajno ni treba izrezati v globino, odstranijo jih površinsko, zato ni potrebno šivanje ran. Vidnih posledic skoraj ni, koža na mestu odstranitve lahko ostane le nekoliko svetlejša.

S klorocetno kislino

Pripravek iz klorocetne kisline je na voljo v lekarni brez recepta. Ima razžirajoč učinek, primeren pa je za navadne bradavice na rokah in nogah. Nanaša se le enkrat tedensko. Tkivo bradavice postane belkasto in se v naslednjih dneh spremeni v brezoblično maso, ki jo telo zavrne. Odmrlega tkiva pred naslednjo uporabo izdelka ne smete mehansko odstranjevati, saj bi lahko povzročili vnetje.

S skalpelom

Kirurška odstranitev bradavice je skrajni ukrep, če ne pomaga nobena od prej naštetih metod, pa še to je večinoma neuspešno, saj bi morali odrezati področje, bistveno večje od bradavice, da bi odstranili tudi najmanjše količine virusa. Poseg je lahko boleč in povezan z brazgotinjenjem tkiva.

Preventiva

Ker so bradavice nalezljive in se hitro širijo, priporočamo naslednje preventivne ukrepe: če z rokami pridete v stik z bradavico, si obvezno umijte roke. Ne uporabljajte skupnih brisač in drugih higienskih pripomočkov.

Samozdravljenje

Preden preizkusite zdravila, ki jih lahko dobite brez recepta, obiščite zdravnika ali povprašajte farmacevta, ali so tvorbe, ki jih imate, resnično bradavice, ne pa kaj drugega.