Zdravje

S kredo, ognjičem in česnom nad bradavice

Tea Dečman
16. 3. 2019, 13.50
Posodobljeno: 16. 3. 2019, 13.52
Deli članek:

Bradavice so zelo nadležna tegoba, ne glede na to, kje se pojavijo. Za vas smo izbrskali nekaj naravnih rešitev – od ljudskih zdravil do babičinih trikov.

Youtube
Zaradi širjenja je pomembno, da bradavice kar najhitreje in najučinkoviteje odstranite.

Bradavice oziroma virusi, ki jih povzročajo, ljubijo vlago (velika verjetnost je, da jih dobimo na bazenih ali v skupnih prhah), zato je za njihovo odstranitev včasih dovolj že to, da jih čim bolj izsušite. Pomagate si lahko z navadno šolsko kredo; vsak večer ali vsaj vsak drugi dan jo na debelo nanesite na predel, okužen z bradavicami, in ga z nečim prekrijte, da bo kreda dlje časa ostala na bradavicah. Podobno deluje glina; na okuženem predelu jo pustite toliko časa, da se povsem posuši in razpoka. Z izsuševanjem vztrajajte toliko časa, da bradavice same odpadejo.

»Ubijte« jih

Obstaja kar nekaj naravnih »morilcev« bradavic: koloidno srebro, kis, česen in limonov sok. Koloidno srebro vsak večer popršite po bradavicah, limonov in česnov sok pa nanašajte zjutraj in zvečer. Na bradavico lahko nanesete tudi sveže mlet česen, ki ga seveda prekrijte z obvezo, lahko pa uporabite tudi prevezo, ki ste jo namočili v jabolčni kis in v kateri je rezina česna.

Zdravljenje z zelišči

Narava ponuja kar nekaj učinkovitih zelišč, ki pomagajo odstraniti bradavice. Ljudska medicina prisega na mleček regratovega stebla, in sicer se ta nakaplja na bradavico neposredno iz sveže nabranega cveta. Poskusite lahko tudi s sokom ali zmečkanimi listi netreska ali olupite košček skorje breze, ga namočite v vodo in z notranjo stranjo prilepite na bradavico. Brezova skorja namreč vsebuje salicilate, ki so tudi v zdravilih proti bradavicam, ki jih lahko dobite brez recepta. V boju proti bradavicam sta se izkazali tudi ognjičeva in klekova tinktura; na bradavice ju nanašajte zjutraj in zvečer. Če imate bradavice na obrazu, je sicer bolje uporabiti ognjičevo mazilo, saj so njegove učinkovine nekoliko blažje in zato primernejše za občutljivejšo kožo na obrazu.

Česen

Česen naj bi v enem tednu povzročil nastanek mehurčkov, na koncu pa bo bradavica odpadla. Za najboljši učinek je priporočeno, da česen hkrati tudi uživate, in sicer tri stroke na dan.

Bazilika 

Bradavice naj bi odganjala tudi bazilika – svež list bazilike zmečkajte in ga z obližem nanesite na bradavico. Za pravi učinek to počnite vsak dan, vsaj en teden. Banane

V boju proti bradavicam so se za uspešne izkazale tudi banane – notranjo stran bananine lupine položite na bradavico, prevežite z obvezo in pustite delovati čez noč.