Alergijska reakcija

31-letnica po spolnem odnosu doživela anafilaktični šok in pristala na urgenci

S.R.
12. 3. 2019, 14.00
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 15.43
Deli članek:

Zdravniki so zapleteno uganko rešili s skrbnim izločanjem glavnih osumljencev in prišli do presenetljivega zaključka. Alergijsko reakcijo je kot kaže sprožila učinkovina v semenski tekočini njenega partnerja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na urgentnem oddelku bolnišnice v španskem Alicanteju se je nedavno znašla 31-letna ženska, ki je močno bruhala, bila je povsem brez sape, telo pa so ji prekrivali izpuščaji. Zdravniki so hitro postavili diagnozo anafilaksije oziroma alergijske reakcije, ki se po stiku z alergenom razvije v nekaj minutah, a so se nato kar nekaj časa praskali po glavi in spraševali, kaj bi jo lahko povzročilo. Kot je navedeno v članku, objavljenem v reviji BMJ Case Reports, so imeli le en namig. Bolnica je imela le malo pred alergijsko reakcijo s svojim partnerjem nezaščiten spolni odnos, ki se je končal z izlivom v usta.

Proteini

Le malokdo se zaveda, da je lahko posameznik alergičen tudi na spermo, za preobčutljivost na semensko tekočino, ki vsebuje najrazličnejše proteine, pa so posebej dovzetne ženske. Zaradi maloštevilnih raziskav znanost še ne ve, kateri od teh proteinov je sposoben človeški imunski sistem pahniti čez rob in sprožiti alergijskoreakcijo, a je zdaj že znano, da lahko imajo posamezniki s to alergijo ob stiku s semensko tekočino lokalne reakcije, denimo v nožnici in na koži ali ustih. Pri nekaterih lahko reagira kar celotno telo, posledica pa so izpuščaji po vsem telesu in celo anafilaksija. 

Antibiotike je jemal partner

Zdravniki so bili v primeru te španske bolnice postavljeni pred zagonetko, saj ta v prejšnjih razmerjih še nikoli ni doživela alergijske reakcije na semensko tekočino. Hkrati ni zaužila ničesar nenavadnega, pičila je ni nobena žuželka, v tistem obdobju pa tudi ni jemala nobenih zdravil. Jih je pa po navedbah zdravnikov jemal njen partner. 32-letnik je namreč zaradi vnetja srednjega ušesa tri dni pred »spornim« spolnim odnosom jemal antibiotika ibuprofen in augmentin. Slednji vsebuje amoksicilin, penicilin iz skupine aminopenicilinov. Zdravniki so ob pomanjkanju drugih krivcev oziroma običajnih osumljencev za anafilaktično reakcijo na koncu prst uperili ravno v to učinkovino, ki se uporablja pri številnih bakterijskih okužbah. Ugotovitev jim je potrdilo tudi dejstvo, da so bolnici že v ranem otroštvu postavili diagnozo preobčutljivosti na penicilin. »Kolikor nam je znano, je to prvi evidentiran primer, da je pri ženski po oralnem spolnem odnosu z moškim, ki je jemal amkosicilin, to zdravilo povzročilo anafilaksijo,« so zapisali avtorji študije primera. Bolnica je na srečo povsem okrevala.