SMUTIJI ZDRAVJA

S sadjem, lanenim oljem in čilijem do boljšega imunskega sistema

Z.F.
16. 3. 2019, 09.30
Deli članek:

S pametno izbiro sestavin v napitkih boste hitro spodbudili metabolizem in okrepili imunski sistem, potem ko so ga oslabili zimski virusi.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Prvo pravilo, ki ga izpostavljajo nutricionisti, je, da si na dan privoščimo čim več obrokov hrane. Ni treba, da so obroki obilni, za malico si lahko privoščite denimo smuti. Smutiji so odličen vir vitaminov in mineralov, vlaknin ter energije. Nutricionisti svetujejo, naj izbiramo čim bolj sezonsko sadje in zelenjavo ter smutije dodatno obogatimo z dodajanjem začimb, ki zvišujejo temperaturo in tako pospešujejo metabolizem. Takšna sta recimo cimet in čili v prahu. Če se želite ohladiti, pa smutiju dodajte liste mete. In če mu boste dodali nekaj ingverja ali kurkume, boste poskrbeli za dodatne antioksidante, ki bodo pomagali pri detoksikaciji.

Sadni, mlečni, zelenjavni

Kot osnovo za pripravo smutijev lahko uporabite sok citrusov, mlečne proizvode (mleko, kefir, kislo mleko), rastlinsko mleko (sojino, riževo ali mandljevo) ali vodo. K sadju in zelenjavi dodajte tudi beljakovine, ki vam bodo pomagale ohranjati mišično maso. Beljakovinske smutije si tako privoščite predvsem po večjih fizičnih naporih ali po vadbi, sadne in zelenjavne pa pred vadbo, da vam priskrbijo energijo. Nutricionisti svetujejo, naj smutije na osnovi mlečnih proizvodov kombiniramo z nizkokaloričnim sadjem in zelenjavo, tistim na osnovi sokov pa dodajamo nekaj semen čije, saj so ta dober vir beljakovin in omega maščobnih kislin. Rastlinske maščobe nam bodo priskrbele dobro mero energije in pomagale telesu, da uspešno absorbira vitamine.

Nenasičene maščobe za optimalno delovanje

V smuti dodajte tudi dve žlički nenasičenih kislin, kot so olje avokada, laneno in arašidovo olje. Ta olja imajo pomembno funkcijo pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, ugodno učinkujejo tudi na napetost žilnih sten, znižujejo krvni tlak, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in bolečine, izboljšujejo delovanje živčevja in krepijo imunski sistem. Urejajo tudi raven sladkorja v krvi in ugodno vplivajo na delovanje možganov. Tako povečajo sposobnost učenja in koncentracije, izboljšujejo razpoloženje in vid ter nadzirajo raven holesterola in trigliceridov v krvi.