DEDNE BOLEZNI

Ste podedovali slab spomin in boleč želodec?

Tea Dečman
10. 3. 2019, 21.09
Deli članek:

Ko govorimo o dedovanju nekaterih bolezni, mislimo tudi na tiste bolezni, ki so vezane na krvno strukturo, ki je v veliki meri podedovana.

Dreamstime
Strokovnjaki opozarjajo, da še ni znano, kako močan vpliv imajo krvne skupine na naše zdravje, zato mirijo, da je zdrav način življenja še vedno najmočnejše varovalo pred mnogimi boleznimi.

KRVNA SKUPINA

Ta lahko napove tveganje za nekatere bolezni, pravijo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskavami na tem področju. Vas zanima, kaj vaša krvna skupina lahko pove o vašem zdravju?

SRCE

Strokovnjaki pojasnjujejo, da so nekatere krvne skupine povezane z večjo nagnjenostjo k vnetjem, kar lahko delno pomaga razložiti povezanost krvnih skupin s srčnimi boleznimi.

SPOMIN

Če imate krvno skupino AB, se utegne zgoditi, da boste na stara leta bolj podvrženi težavam s spominom in pomnjenjem.

Bolezni, ki so tako ali drugače dedno pogojene, vas lahko presenetijo ne glede na življenjski slog. Ena od stvari, ki je lahko dober kazalec tega, kaj vse vam grozi, je kri. Na površju rdečih krvnih celic so namreč mikroskopske snovi, ki v interakciji z imunskim sistemom lahko povečajo tveganje za nekatere bolezni. Koliko teh snovi imate v krvi, je odvisno od tega, kakšen tip krvi imate, kakšen tip krvi so na vas prenesli vaši predniki.

Težave s spominom

Raziskava, objavljena v zborniku Neurology, kaže, da imajo starejši s krvno skupino AB večje težave pri izvajanju standardnih kognitivnih procesov, kot je denimo pomnjenje seznamov, kot predstavniki drugih krvnih skupin. Vodja raziskave poudarja, da je vzrok za to verjetno dejstvo, da ima kri tipa AB nekoliko drugačno raven strjevalnih faktorjev in vsebnost beljakovin, kar lahko prispeva k težavam s spominom v starejših letih. Kako natančno poteka ta povezava, pa še ni povsem jasno.

Želodčne razjede

Pred zloglasno bakterijo H. pylori pa niste varni, če imate krvno skupino 0. Ta bakterija namreč pri tej krvni skupini povečuje tveganje za razvoj razjed na želodcu, kaže prej omenjena študija. Krvni skupini tipa 0 nekako uspe spremeniti imunski odziv na rakotvorno bakterijo, ki se v tem primeru pokaže zgolj kot razjeda, a strokovnjakom še ni uspelo pojasniti, kako in zakaj.

Bolezni srca

Tisti, ki se ponašate s krvno skupino 0, ste v tem primeru veliki srečneži. Raziskave namreč kažejo, da imajo predstavniki omenjene krvne skupine kar 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj srčnih bolezni kot predstavniki drugih krvnih skupin. Na drugem koncu lestvice tveganja za srčne bolezni pa so predstavniki krvnih skupin AB in B, ki so za tovrstne bolezni najbolj dovzetni.