ČAROVNIJA NA KROŽNIKU

Čas je za razstrupljanje!

Zoran Franc
10. 3. 2019, 21.37
Deli članek:

Bistre juhe so bogate s hranljivimi snovmi in grejejo, pospešujejo cirkulacijo, čistijo organizem nevarnih toksinov ter nam pomagajo znebiti se kilogramov, ki smo jih pridobili čez zimo.

Dreamstime
Če obožujete goste juhe, zelenjavo preprosto zmeljite s paličnim mešalnikom.

Juhe, ki razstrupljajo, so odlične za to, da si povrnemo moči in vzpostavimo ravnovesje v telesu. Topla krepka juha je dobra izbira za malico, nepogrešljiva pri kosilu in pogreta je odlična tudi za večerjo. Juha je obrok, ki nas prijetno pogreje, nasiti in obenem zagotovi precej tekočine ter tako vsaj deloma pogasi žejo. Nutricionisti pravijo, da topla tekočina poskrbi za dvig energije v telesu in pospeši delovanje metabolizma. Juhe tudi preprečujejo vetrove, občutek težkega želodca, dajejo občutek sitosti in preprečijo prenajedanje.  

Namesto sončničnega olivno olje

Obravnavamo jih lahko kot polnovreden obrok. Obogatimo jih z različno zelenjavo, žitaricami ter začimbami, ki spodbujajo presnovo. Namesto sončničnega uporabljajte olivno olje, saj je polno antioksidantov, vitaminov A, D, E in K, sterolov, fenolov in nenasičenih maščobnih kislin, med katerimi prednjači oleinska kislina.  

Krepka juha topi maščobe

Za zdravje želodca in prebavnega sistema posezite po koreninasti zelenjavi. Izbirajte med korenjem, redkvijo, krompirjem in sladkim krompirjem. Krepke juhe s to zelenjavo vam bodo pomagale izgubiti odvečne kilograme, obenem pa vas bodo nasitile in preprečile iskanje prigrizkov. Če boste izbrali zeljno juho z nekaj koreninaste zelenjave, boste poskrbeli za boljšo prebavo, razstrupljanje in hujšanje. Krožnik nizkokalorične juhe pred kosilom ali za večerjo vas bo hitro nasitil in poskrbel, da boste jedli manj, kljub temu pa lakote ne boste čutili, zagotavljajo nutricionisti.

Glavna sestavina naj bo zelenjava

Če obožujete goste juhe, zelenjavo preprosto zmeljite s paličnim mešalnikom. Tako boste dobili kremasto teksturo. Odrecite se juham, ki so jim dodani smetana, mleko in siri ali testenine. Za primerjavo vam lahko povemo, da krožnik brokolijeve juhe s sirom čedar vsebuje okoli 220 kalorij, medtem ko krožnik zelenjavne juhe vsebuje le 90 kalorij. Odmislite tudi kruh in si po krožniku juhe raje privoščite skledo solate. Kombinacija vas bo nasitila za dlje časa kot rezina ali dve kruha. Če bo zelenjava glavna sestavina juh, boste v telo vnesli veliko vlaknin, ki so nepogrešljive za prebavo. Pa tudi sicer so juhe odlična izbira za tiste, ki jim primanjkuje časa za kuhanje, saj so hitro pripravljene in primerne za večkratno pogrevanje. Ne pozabite, da z njimi pridobite tudi številne antioksidante, elektrolite, vitamine in minerale.  

*