Zdravje

Spet grizem – zgodba pacienta, ki ga že leta muči pomanjkanje zob

Oglasno sporočilo
11. 3. 2019, 13.20
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 13.56
Deli članek:

Ob svetovnem dnevu oralnega zdravja vam predstavljmo pozitivno zgodbo pacienta .

Promocijski material
Poliklinika Arena

Ob svetovnem dnevu oralnega zdravja vam predstavljmo pozitivno zgodbo pacienta iz zagrebške Poliklinike ARENA, ki se je leta boril z pomanjkanjem zobovja. V njegovem primeru problem ni bil samo estetski, ampak tudi funkcionalen. Kot veliki gurman namreč ni bil v možnosti brez težav uživati v hrani, to mu je, kakor je rekel, zmanjševalo kvaliteto življenja. Na vprašanje, če se boji posega, je odgovoril: "Seveda, strah je prisoten, ampak razmišljam o tem že več let in sedaj vidim končni cilj ter uresničitev svoje želje, ki je močnejša od vsega. Verjamem ekipi strokovnjakov."

Hitro po svoji odločitvi, se je odločil za Polikliniko ARENA in nekoliko dni zatem se je že nahajal na njihovem naslovu, pripravljen na veliko spremembo. Na prvem specialističnem pregledu, je bila narejena 2D in 3D CBCT diagnostika ter sam pregled ustne votline. Ustanovljeno je, da pacientu manjka večina zob u zadnjem delu čeljusti. Nekoliko časa je preživel na razgovoru s specialisti, povprašujoč o vseh možnostih, ki so na voljo. Komunikacija je bila super, a zatem ko so se uskladile želje ter možnosti, postavljen je cilj in protetični plan. Gospodu Ivanu je bilo potrebno ponovno uspostaviti optimalno žvečilno funkcijo, tako da so se nadomestili zobje, ki manjkajo ter se uredijo prednji zobje, tako v funkcionalnem kot estetskem smislu. Takšno večmesečno terapijo je bilo potrebno izvesti v nekoliko obiskih.

Promocijski material
Poliklinika Arena

Pacient je bil pripravljen, kakor tudi zobozdravniki.

PRVI OBISK

Po profesionalnem čiščenju in poliranju zob, mehkih ter trgih oblog, pacientu sta bila vgrajena po 2 zobna vsadka v vsako čeljust. Oralni kirurg je ocenil, da je potrebno, glede na kvaliteto čeljustne kosti, počakati 5 mesecev na oseointegracijo implantata (zaraščanje implantata ter kosti). V tem času je bilo narejenih nekoliko plomb ter odstranili so karies.

DRUGI OBISK

Na drugem obisku je prišel čas, da se terapija zaključi. Pred samim brušenjem, je gospodu Ivanu predstavljen model bodočih zob. Bil je zelo zadovoljen z rezultatom in to je bil znak, da lahko pričnemo zaključno fazo. Ob lokalni anesteziji so mu bili izbrušeni vsi zobje zgornje in spodnje čeljusti, vzeti odtiski in določen je medčeljustni odnos (zagriz). Iz poliklinike je pacient odšel z začasnimi zobmi, narejenimi v ARENA zobozdravstvenem laboratoriju.

ČETRTI OBISK

Čez nekoliko dni je bil narejen prvi preizkus - preizkus konstrukcije, natančneje preizkus cirkona. Ko so ustanovili, da je ugriz pacienata dober, so se dogovorili za termin naslednjega preizkusa. Predzadnja in najzanimivejša proba, je sledila nekoliko dni kasneje. Šlo je za probo keramike, kjer je pacient bil v možnosti videti svoje bodoče zobe (barva, oblika, velikost) ter zaključek, da je to res o čemu je pacient sanjal. Pacient je bil tudi tokrat zadovoljen, tako je delo poslano v zobozdravstveni laboratorij na prekrivanje z glazuro in še isti dan je bil trajno cementiran v ustih pacienta. 

Promocijski material
Poliklinika Arena

Z terapijo in s tem načinom dela je gospodu Ivanu vrnjena funkcija grizenja, s katero je bil predhodno nezadovoljen, ter mu je vrnila polepšan nasmeh. Zadovoljen z rezultatom, presrečen pacient sedaj lahko ponovno uživa v hrani brez zadržkov.

Promocijski material
Poliklinika Arena

V kolikor želite vedeti, če ste kandidat za takšno vrsto posega, se obrnite na Polikliniko ARENA na številki 080 28 00.