Dejstva in miti

Koliko cigaret dnevno je še varnih za zdravje?

B.K.
8. 3. 2019, 11.14
Posodobljeno: 8. 3. 2019, 11.26
Deli članek:

Ne glede na to, kako stvar obrnete, je vsaka količina cigaretnega dima za telo katastrofalna.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Če ste kadilec ali kadilka, ste zagotovo slišali tisti priljubljeni mit: "Do tri cigarete na dan sploh ne škodijo." Pa je res tako?

Britanski raziskovalci medicinske revije BMJ so lani opravili obsežno študijo o vplivu kajenja na zdravje. Za razliko od ostalih raziskav so se tokrat osredotočili na število pokajenih cigaret. Pregledali so 141 različnih študij, ki so bile opravljene med leti 1946 in 2015 in kadilce razvrstili v tri kategorije: tisti, ki pokadijo eno, tisti do pet in tisti do 20 cigaret na dan. Rezultati so zaskrbljujoči.

Moški, ki pokadijo eno cigareto dnevno imajo kar 48 odstotkov višje možnosti za srčno-žilne bolezni kot nekadilci. Moškim, ki na dan pokadijo celotno škatlo (se pravi 20 cigaret), se ta možnost zviša na 200 odstotkov tiste, ki jo imajo nekadilci.

Za ženske je še huje. Samo ena cigareta dnevno namreč zviša možnosti srčno-žilnih bolezni za 57 odstotkov, 20 pa za kar 280 odstotkov.

Raziskava, ki je bila objavljena leta 2017 v medicinski reviji JAMA pa je pokazala še hujše rezultate. Poleg srčno-žilnih bolezni kajenje namreč močno vpliva tudi na razvoj pljučnih bolezni in raka. Za razvoj teh bolezni je dovolj že ena cigareta dnevno ali celo manj. Ob tem so raziskovalci ugotovili, da imajo povišano tveganje za razvoj teh bolezni tudi nekdanji kadilci, ki so s kajenjem prenehali, četudi so včasih kadili le nekaj cigaret tedensko. Za nekdanje kadilce je najbolj verjetno, da bodo razvili pljučnega raka.

Reuters
Elektronska cigareta.

Kaj pa elektronske cigarete?

Elektronske cigarete delujejo drugače od klasičnih. V slednjih se nahaja tobak, ki ga moramo prižgati in inhalirati dim. Vsako izgorevanje sprošča rakotvorne snovi, čemur pa se izognejo elektronske cigarete. Te namesto kurjenja tobaka uparevajo posebno tekočino, ki vsebuje nikotin. Ker kadilec v tem primeru ne inhalira škodljivega dima temveč prijetno paro, naj bi bile posledice mnogo blažje. Tako vsaj pravi zdrava logika.

A čeprav je v tem zrno resnice, so elektronske cigarete v drugih pogledih še vedno izjemno škodljive, kaže nedavna raziskava ameriških znanstvenikov iz Fakultete za medicino v mestu Wichita.

Res je, da kadilec ni izpostavljen škodljivim karcinogenim dejavnikom, ki jih proizvaja izgorevanje organskih snovi, a vdihovanje nikotinske pare prav tako negativno vpliva na zdravje srčno-žilnega sistema. Redni kadilci elektronskih cigaret imajo tako 56 odstotkov višje tveganje za razvoj srčnega infarkta od nekadilcev in 30 odstotkov višje tveganje za zastoj srca. Kadilci e-cigaret  imajo tudi 10 odstotkov več težav z ožiljem, pri čemer se jim v 44 odstotkih večkrat pojavijo krvni strdki.

Tudi depresije, tesnobe in ostale čustvene težave se pojavljajo kar dvakrat pogosteje kot pri nekadilcih.