Kožne tegobe

Kdaj na pomoč poklicati dermatologa?

Tea Dečman
10. 3. 2019, 14.16
Deli članek:

Težave, ki vam jih povzroča koža, so lahko pravi izziv. Manjše mozoljčke, prhljaj, gubice in žulje zlahka obvladate sami, nekatere kožne težave pa zahtevajo pomoč dermatologa.

Dreamstime
H kožnemu raku so bolj nagnjeni vsi z zelo svetlo poltjo in tisti, ki se veliko nastavljajo soncu ali so že kdaj bili opečeni.

Ko boste naslednjič opazili kaj nenavadnega na koži in vzkliknili: »kaj za vraga pa je to«, je čas, da zavrtite številko ordinacije in se naročite na pregled. Še posebej če na koži opazite kakršnakoli nenavadna znamenja ali lise, ki se spreminjajo, rastejo ali temnijo (kožni rak), je nujen pregled pri strokovnjaku. H kožnemu raku so nagnjeni vsi z zelo svetlo poltjo in tisti, ki se veliko nastavljajo soncu ali so že kdaj bili opečeni.

Cistične ali trdovratne akne

Kozmetični izdelki zoper akne vsebujejo benzoil peroksid ali salicilno kislino (oboje je na voljo brez recepta) in z njimi lahko ob pravilni uporabi ukrotite večino aknastih izbruhov. Če po dveh do treh mesecih redne uporabe vseeno ni izboljšanja, pa poiščite pomoč dermatologa. Obstaja še cela kopica učinkovitih zdravil, ki jih dobite na recept.

Srbečica in izpuščaji, ki ne izginejo

Ekceme ali druge vrste dermatitisa spremljajo neprijetno vnetje, srbenje, draženje, luskasta koža. Prepričajte se, da niste alergični na kozmetične izdelke, ki jih uporabljate, ter v prihodnje raje izbirajte tiste brez dišav in umetnih barvil. Poskusite tudi s kremo, ki vsebuje kortizon s protivnetnim delovanjem. Če vse to že počnete, pa nič ne pomaga, obiščite strokovnjaka za kožo, da vam predpiše pravo zdravilo.

Čezmerno potenje

Se nenadoma potite veliko bolj kot običajno, obenem pa je vaša koža postala izjemno suha? Morda se soočate s hormonskim neravnovesjem. Hiperhidroza (čezmerno znojenje) je pogosto posledica nepravilnega delovanja ščitnice, sladkorne bolezni ali infekcij, medtem ko suha koža nastane zaradi luskavice ali ekcemov. Morda pa uporabljate zgolj napačno vlažilno kremo. Posvetujte se s strokovnjakom!