Stiska po splavu

Kako nadaljevati, ko nam pobegne drobno življenje

T.D.
6. 3. 2019, 21.10
Deli članek:

Oploditev je pravcati čudež. Jajčece in semenčica s 23 kromosomi se morata uspešno združiti, da bi lahko oblikovala zarodek s 46 popolnoma razvitimi kromosomi. V tem zapletenem postopku lahko nastane manjša napaka, ki se razvije v motnjo, zaradi katere zarodek ne more preživeti.

Profimedia
Tudi pri ženskah, ki imajo več ponavljajočih se splavov, večinoma uspešno odkrijejo vzrok in predpišejo ustrezno zdravljenje.

Po spontanem splavu se veliko žensk z občutkom krivde sprašuje, kaj so naredile narobe. Z občutkom krivde pa so pogosto še bolj obremenjene ženske, ki so se za splav odločile same. Potrkate lahko na vrata, kjer znajo pomagati. Je bila vzrok težka nakupovalna vrečka? Ne! Nosečnost se skoraj nikoli ne pretrga zaradi vaše krivde. In po enem spontanem splavu imate kar 70 odstotkov možnosti, da bo vaša naslednja nosečnost normalna. Še več, tudi pri ženskah, ki imajo dva ali več tako imenovanih ponavljajočih se splavov, takšnih je od 1 do 2 odstotka, večinoma uspešno odkrijejo vzrok in predpišejo ustrezno zdravljenje, tako da se nosečnost nazadnje vendarle konča z otroškim jokom.

Hormonske nepravilnosti

Ženske s preveč ali premalo spolnih hormonov težko zanosijo, donosijo, večinoma pa jim povzroča težave tudi krvni sladkor. Najpogosteje nastajajo motnje menstrualnega cikla zaradi različnih endokrinoloških motenj, ki jih je možno zdraviti s hormonskimi tabletami.

Težave z maternico

V 10 do 15 odstotkih primerov spontanega splava so vzrok anatomske anomalije maternice, od tega je pri 60 odstotkih vzrok maternična pregrada, možni vzrok pa je tudi miom. V maternici lahko nastanejo tudi izrastline, zlasti po vnetjih. Šibkost materničnega vratu je vzrok za pozne spontane splave in prezgodnji porod. V vsakem primeru mora ginekolog, ki posumi na tovrstne motnje, žensko temeljito pregledati, najprej z ultrazvokom, nato pa jo pošlje še na slikanje maternice z rentgensko kontrastno metodo, nakar odloči o zdravljenju.

Kdo lahko pomaga?

Na društvu Sara center deluje 24 ur na dan telefon, kamor se ženske lahko obrnejo po pomoč, nasvet ali samo pogovor, na njihovi spletni strani pa najdete informacije o poteku nosečnosti, vrstah splava in posledicah splava, fizičnih, čustvenih in duhovnih. Izdali so brošuro, pri nastanku katere je s strokovnimi nasveti pomagala ginekologinja. V centru pa potekajo tudi tečaji Rešiti Eno. Gre za trimesečni tečaj, na katerem lahko ženske v majhnih, zaupnih skupinah izrazijo svojo bolečino in izgubo.