Zdravje

Bučke so idealno dietno nadomestilo špagetov

T.D.
9. 3. 2019, 09.52
Deli članek:

"Testenine", ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti.

Revija Maja
Bučke nimajo močnega okusa, zato iz njih zlahka ustvarimo zdrav nadomestek za testenine.

Testenine nikakor niso nekvalitetna hrana, in če uporabljate polnozrnate, te predstavljajo bogat vir kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin in vlaknin. A kadar hujšate, je testenine priporočljivo omejiti ali celo izključiti iz prehrane. V tem primeru je potrebno malo domišljije. Predstavljamo vam preprosta recepta za jajčne in bučne testenine.

Za jajčne testenine potrebujemo: 4 jajca, 100 g sira (poigrajmo se z različnimi okusi), jedilno žlico psiliuma (indijski trpotec) ter najljubšo omako za testenine.

PRIPRAVA: Jajca stepemo in jim dodamo sir in psilium ter zmes pustimo stati nekaj minut. Zgoščeno maso zlijemo v pekač s papirjem za peko, jo postavimo v ogreto pečico (150 °C) in pečemo 10 minut. Ko je zmes pečena, jo pustimo stati, da se ohladi, nato pa jo zvijemo in z nožem narežemo na želeno debelino trakov. Trakove damo na krožnik in prelijemo z omako za testenine.

Še bolj preproste pa so testenine iz bučk. Potrebujemo zgolj bučko, ščep soli, nekaj masla in omako po želji.

PRIPRAVA: Bučko z lupilcem za krompir narežemo na špagete. Damo jih na cedilo in posolimo ter pustimo nekaj minut, da spustijo vodo. Bučkine špagete preložimo na papirnato brisačko ali kuhinjsko krpo in popivnamo odvečno vodo. V ponev damo kocko masla in špagete na hitro popražimo. Dodamo omako po želji; mi prisegamo na naslednji preprost in hitro pripravljen pesto. V mešalniku združimo nekaj bazilike in česna ter ju drobno sesekljamo. Počasi dodajamo olivno olje in na hitro premešamo. Dodamo še limonin sok in nariban parmezan. V mešalniku še malce premešamo, na koncu solimo in popramo.