Zdravje

Privoščimo si brstični ohrovt, bogat vir vitaminov C in K

Z.F.
23. 2. 2019, 21.16
Deli članek:

Majhne zelene kroglice, ki jih v zimskih mesecih pogosto najdemo na trgovinskih policah, so pravzaprav prave vitaminske bombe. Odlikujeta jih nizka kaloričnost in visoka vsebnost vitaminov, mineralov ter drugih pomembnih snovi.

Profimedia
Brstični ohrovt lahko uživate surovega, popečenega ali kuhanega. Odličen je v vseh kombinacijah.

Če še niste pokusili brstičnega ohrovta, naj vam povemo, da po okusu rahlo spominja na zelje. Zato ga nekateri naravnost obožujejo, drugi spet ne. Brstični ohrovt poznamo komaj nekaj več kot 100 let. Velja za eno izmed redkih vrtnin, ki nas tudi pozimi, ko nam sicer primanjkuje sveže zelenjave, zalaga s prepotrebnimi vitamini in minerali. Je dvoletnica, ki jo prepoznamo po močnem steblu, in zraste tudi do 80 centimetrov visoko. Stara stebla lahko pustite zakopana v zemlji, saj bodo na pomlad ponovno pognala. S setvijo lahko še počakate do druge polovice aprila ali maja. Sadike pa nato na prosto presadite konec junija.

Kakšne glavice kupiti

Plodove lahko kupite v trgovini, a bodite pozorni, da bodo glavice čvrste in lepe zelene barve. Če so posute z rumenimi ali rjavimi madeži in pikicami, gre za star ali dlje časa skladiščen brstični ohrovt, ki je po navadi tudi nekoliko bolj trpek in trd. Pri pripravi je pomembno, da ohrovta ne razkuhamo preveč, sicer pa ga lahko postrežemo tudi surovega ali na hitro popečenega.

Vir vitaminov C in K

Že ena porcija brstičnega ohrovta na dan pokrije dnevno potrebo po vitaminih C in K. Tako boste poskrbeli za dobro zaščito imunskega sistema ter zdrave in močne kosti. Vsebuje še vitamin A in nekatere vitamine iz skupine B. Bogat je s kalcijem, kalijem, fosforjem in železom ter je nizkokaloričen. Priporočajo ga sladkornim bolnikom, zelo koristen je za zdravje oči in ohranjanje lepe in mladostne kože. 

Težave s prebavo?

Brstični ohrovt je tudi poln vlaknin, zato je nepogrešljiv v času, ko vas mučijo zaprtje, vetrovi ali želodčne tegobe. Vlaknine so hrana bakterijam, ki urejajo delovanje našega črevesja, zato naj v času težav nikar ne manjkajo na jedilniku.