PRAVO RAZMERJE

Kako dobro poznate ta zloglasni holesterol?

Tea Dečman
17. 2. 2019, 21.40
Deli članek:

Vsi vemo, da imamo holesterol. Nekateri preveč, drugi premalo. Če ga je preveč, je hudič. Napačno pa je na splošno slabo govoriti o njem, saj je pomemben del celičnih membran in nekaterih hormonov.

dreamstime

Holesterol v telesu nastaja v odvisnosti od količine že prisotnega. Če je v telesu dovolj holesterola, je notranje nastajanje zmanjšano, in obratno: če ga v telesu primanjkuje, je nastajanje povečano. Holesterol torej ni nekaj nujno odvečnega in škodljivega, ampak ima v telesu številne življenjsko pomembne naloge. Paziti morate le na razmerje med dobrim in slabim holesterolom.

Preventivno se priporoča zdrav življenjski slog: redno gibanje, omejevanje stresa, če ste debeli, je treba shujšat

Kaj lahko storite zase po naravni poti?

Zmanjšajte skupne maščobe v dnevni prehrani in predvsem omejite vnos škodljivih nasičenih maščobnih kislin. Mesa jejte malo, raje ribe ali perutnino, vendar brez kože. Kuhanju in dušenju dajte prednost pred pečenjem ali cvrtjem. Vsak dan posvetite pol ure neki obliki gibanja. Ne kadite, omejite alkohol. Če holesterol skače, ga lahko uravnavate tudi sami s funkcionalnim živilom; zeleni čaj v trgovini, česen na vrtu ali beta-glukani iz ječmena, ki jih v Sloveniji najdete v obliki prahu v specializiranih trgovinah in celo lekarnah.

Revija Zarja
5 obrokov (oziroma najmanj 3) moramo imeti na dan. To je zlato pravilo, ki ste ga gotovo že slišali, in zelo drži

Glavna je preventiva

Preventivno se priporoča zdrav življenjski slog: redno gibanje, omejevanje stresa, če ste debeli, je treba shujšati – predvsem je problematična trebušna debelost. Seveda k temu spada uravnotežena prehrana, pri čemer pa soglasja o tem, kaj to je, ni. Po mnenju mnogih strokovnjakov se je treba paziti presnovnih težav, ki nastanejo zaradi preobilice uživanja ogljikovih hidratov. Nekateri posamezniki nimajo s tem nobenih težav, veliko ljudi pa prevelik delež ogljikovih hidratov v prehrani pahne v neobvladljivo prehranjevanje in mnoge potem tudi v začaran krog neuspešnega hujšanja. Pri ljudeh, ki imajo slabe izvide krvnih lipidov, pa se priporoča sodelovanje z zdravnikom. Tudi če se odločite za drugačno prehrano, je dobro, da je lečeči zdravnik seznanjen s tem.

____________________________

PREHRANA

Imejte najmanj tri oziroma pet dnevnih obrokov. Obroki naj vsebujejo zelenjavo, sadje in stročnice, kruh, testenine, krompir ter kosmiče.

URAVNAVANJE

Če holesterol skače, ga lahko uravnavate tudi sami s funkcionalnim živilom; zeleni čaj v trgovini, česen na vrtu ali beta-glukani iz ječmena.

Dreamstime
Kuhanju in dušenju hrane dajte prednost pred pečenjem ali cvrtjem. Kadar je na jedilniku perutnina, naj bo brez kože P