KAJ RES DRŽI?

Miti in resnice o skrbi za zdravje v zimskem času

T.D.
17. 2. 2019, 07.10
Deli članek:

Saj se spomnite, kako so mame vedno govorile, da se je pozimi treba toplo obleči, da zaradi mraza ne bomo zboleli? Takšna prepričanja o našem zdravju v zimskih mesecih imajo moč še danes, čeprav se je izkazalo, da so pravzaprav miti.

Dreamstime
Gibanje na svežem zraku je samo po sebi priporočljivo že zato, ker v našem telesu spodbuja sproščanje endorfinov, ki jih poznamo kot hormone sreče.

Mnogi rekreativni športniki se pozimi odpovedo športu na mrzlem zimskem zraku in se raje preselijo v telovadnice. Nekako pač verjamemo, da pozimi ni dobro »športati« zunaj, ker mrzel zrak in pregreta telesa nekako ne gredo skupaj. A je mraz za redne telovadce pravzaprav zelo dobrodošel. Telovadba je namreč na mrazu še učinkovitejša, saj naše telo potrebuje več energije, da segreje in požene naše telo, kar pomeni, da na mrazu porabimo več kalorij.

Zaradi mraza zbolimo

»Obleci se, sicer boš zunaj zbolela, ker je mraz.« Tako nekako so nas svarili. Mraz naj bi bil tisti, ki zakrivi večino zimskih prehladov in obolenj. In ne da bi zares vedeli, zakaj, temu po tiho vsi verjamemo. A dejstvo je, da nizke zimske temperature same po sebi prav nič ne vplivajo na to, da pozimi zbolimo. Zdravniki celo pojasnjujejo, da je položaj ravno obraten. Na mrazu se celice, ki v našem telesu skrbijo za boj proti okužbam, celo pomnožijo, ker se tako človeško telo bori proti mrazu in ledenim temperaturam. Dejstvu, da mraz nima ključne vloge pri obolenjih, v prid govori tudi podatek, da je optimalna temperatura za razvoj virusov prehlada okrog 33 stopinj Celzija.

Vitamin C zdravi prehlade

Vitamin C je pomemben element pri delovanju našega imunskega sistema, in če ga redno uživate v zadostnih količinah, se boste z njegovo pomočjo lahko izognili marsikateremu prehladu. Temu si nihče ne upa oporekati. Vendar pa vitamin C nikakor ni čudežno zdravilo, ki pozdravi vse zimske tegobe. Če ga v zadostnih količinah ne boste v svoje telo vnašali redno, vam ne bo prav nič koristil, ko vas bodo napadli prehladni virusi. Zdravniki ga v času prehladov predpisujejo predvsem zato, ker pomaga skrajšati čas prehlada, nikakor pa ga ni sposoben pozdraviti. Če se torej želite izogniti prehladom, morate vitamin C redno uživati vse leto, ne pa ga zgolj predozirati, kadar začutite, da vas praska v grlu.

Alkohol res ogreje?

Ko spijemo kozarec alkohola, nam sprva res postane vroče, a je to predvsem zato, ker alkohol pospeši prekrvitev. Ta se zaradi mraza osredotoči predvsem na ogrevanje naše kože, zmanjša pa se prekrvitev vitalnih organov. Zato pravzaprav ob uživanju alkohola notranja temperatura našega telesa pade.