PREPREČIMO SLABOVIDNOST

Preproste vaje, ki pomagajo očem ohraniti zdravje

T.D.
16. 2. 2019, 09.40
Deli članek:

Vid je čut, na katerega se večina ljudi najbolj zanaša. Zato je tudi oči treba, kot vsak drug del telesa, trenirati in uriti. Pa poglejmo, kako.

Dreamstime
2-krat dnevno izvajajte opisane vaje za dober vid; najbolje zjutraj in zvečer.

S temi vajami za oči boste spodbujali in krepili oči preprosto in hitro, saj vadba traja le nekaj minut, vaje pa je treba izvajati dvakrat dnevno – najbolje zjutraj in zvečer. Med vadbo premikajte le oči in vedno v naštetem zaporedju. Začnite tako, da oči premikate navpično, gor in dol. Najprej poglejte visoko v strop in nato v tla. Nekajkrat ponovite, nato zaprite oči in jih sprostite.

Vodoravno in diagonalno

Pri drugi vaji oči premikajte vodoravno, levo in desno. Najprej poglejte v skrajni desni kot in nato nazaj v skrajni levi kot. Med premikanjem pogleda ne spuščajte navzdol, ampak sledite navidezni vodoravni črti od ene strani do druge. Nekajkrat ponovite, nato zaprite oči in jih sprostite. Sledi vaja, pri kateri oči premikate diagonalno: desno zgoraj–levo spodaj in levo zgoraj–desno spodaj. Odprite oči, pogled usmerite v zgornji desni kot svojega vidnega polja, vse do skrajne točke, nato pogled prek navidezne ravne poševnice usmerite navzdol v skrajno levo točko in znova navzgor v zgornji desni kot. Po šestih ponovitvah oči zaprite in jih sprostite, nato pa vajo ponovite še po nasprotni diagonali.

Ostrenje pogleda

Ostrite pogled na svoj palec. Dlan roke stisnite v pest, iztegnite palec ter roko iztegnite pred seboj toliko, da je pogled na palec izostren. Nato začnite palec počasi pomikati proti obrazu, tako da je pogled izostren. Obratno počnite, če ste kratkovidni. Vajo izvajajte počasi in do razdalje, ki za oči ni moteča. Če imate na očeh različni dioptriji, izvajajte vajo za vsako oko posebej. Ostrite vid na daleč in na blizu. Pogled izostrite na predmetu ali točki, ki je oddaljena vsaj nekaj metrov, pogled počasi približujte, vse do konice svojega nosu, izostrite in se počasi spet oddaljite. Nekajkrat ponovite, nato zaprite oči in jih sprostite.