500-odstotno povečanje

V utrdbi borcev proti cepljenju po izbruhu ošpic množično k zdravniku

S.R.
12. 2. 2019, 09.55
Posodobljeno: 12. 2. 2019, 10.01
Deli članek:

Po izbruhu ošpic v eni od utrdb borcev proti cepljenju se je delež cepljenih otrok v enem letu povečal za 500 odstotkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Okrožje Clark County v ameriški zvezni državi Washington se sooča z izbruhom ošpic. Okrožje je sicer znano po veliki in predvsem glasni skupnosti srditih borcev proti cepljenju. A miselnost se kot kaže spreminja, saj se je delež cepljenih otrok v zadnjem letu povečal za kar 500 odstotkov. Samo v trem okrožju s 474.643 prebivalci so lani zabeležili 53 potrjenih primerov okužb z ošpicami (v Sloveniji denimo 9). Od teh 53 otrok jih glede na uradne podatke najmanj 47 ni prejelo cepiva, eden od otrok pa je prejel dva od treh priporočenih odmerkov cepiva. V primeru preostale peterice ni znano, ali so cepivo prejeli. 

Oblasti ocenjujejo, da je bilo v šolskem letu 2017-18 cepljenih zgolj 76,5 odstotka otrok v vrtcih. Pri večini otroških bolezni mora biti precepljenost vsaj 90-odstotna, pri ošpicah celo 95-odstotna, da zagotavlja kolektivno zaščito pred okužbo. Izbruh te zelo nalezljive in nevarne bolezni, ki je po svetu izkopala že veliko število otroških grobov, je kot kaže nagnala strah v kosti staršev, ki so cepljenju iz različnih razlogov nasprotovali. 

V samo eni od klinik v okrožju, kjer so januarja 2018 cepili 263 otrok, so januarja letos imunizirali že 1444 otrok. V celotnem okrožju se je od januarja 2018, ko je bilo cepljenih le 530 otrok, do januarja 2019, ko je bilo cepljenih 3150 otrok, delež povečal za kar 500 odstotkov. Washington je sicer ena od 17 ameriških zveznih držav, v kateri je mogoče cepljenje iz verskih ali pa zdravstvenih razlogov zavrniti. Razmere so dramatične tudi v Evropi, kjer se stopnja precepljenosti v zadnjem času sicer dviguje, a se je glede na nedavne navedbe Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) število primerov okužb z virusom ošpic leta 2017 potrojilo

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, vključno s pljučnico, posledica pa je lahko tudi smrt. Največje tveganje za zaplete je pri dojenčkih in imunsko oslabljenih bolnikih. Kot sporoča nacionalni inštitut za javno zdravje, znaki okužbe vključujejo »povišano telesno temperaturo, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, lahko se pojavi tudi vnetje osrednjega živčevja.«