Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju z Ginekološko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v Triglav Labu na prav poseben način naznanila izid novega Vodnika za bodoče starše Mami! Oči!. Kot se ob rojstvu otroka o številnih zadevah sprašujejo mladi starši, so se tudi na omenjenem dogodku veliko spraševali: o treh najpogostejših zmotah v nosečnosti, o porodu in življenju z novim družinskim članom. Z novim vodnikom in dogodkom so želeli pokazati, da so najzanesljivejši vir odgovorov na vprašanja staršev strokovnjaki iz porodnišnic.

Na dogodku je priročnik Mami! Oči!, ki je prav tako rezultat sodelovanja med Zavarovalnico Triglav in UKC Ljubljana, predstavila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, urednica in recenzentka vodnika: »Udeleženci Šole za starše so večkrat izrazili željo, da bi na predavanjih dobili tudi pisne izročke, zato smo se odločili, da pripravimo knjižico z najpomembnejšimi informacijami in nasveti.«

Lara Koren Nastran in Jaka Nastran
Nejc Lasič
Blogarka in mamica dveh malčkov Lara Koren Nastran ter njen partner Jaka Nastran, ki sta na dogodek prišla s svojim drugorojencem Tristanom.

Vodnik je rezultat bogatega znanja in izkušenj 19 priznanih strokovnjakov, predavateljev v Šoli za starše, zaposlenih v porodnišnici Ginekološke klinike UKC Ljubljana. 64 strani je razdeljenih v 19 poglavij z vsebinami, o katerih redno predavajo v šolah za starše, in še nekaj dodatnimi ter ga bodo tako uporabljali tudi kot učni pripomoček v Šoli za starše. Vsa poglavja so zasnovana tako, da staršem dajejo praktične napotke in odgovore na pogosta vprašanja in teme, za katere strokovnjaki na podlagi dolgoletnih opažanj ugotavljajo, da jih starši najbolj potrebujejo. Besedila dopolnjujejo simpatične ilustracije Zofije Vrečko, ki nazorno prikazujejo nekatere pomembne nasvete, in strani za zapiske. Udeleženci dogodka so prejeli natisnjen izvod Vodnika za bodoče starše: Mami! Oči!, ki je sicer nastal v produkciji agencije PM, poslovni mediji, od jutri pa bo za naročilo ali prenos na voljo tudi na portalu Vse bo v redu.

Na kratko o treh zmotah

Bodočim in mladim staršem v občinstvu so gostje predstavili realen pogled na teme, ki se odpirajo ob rojstvu otroka ter se je o njih pomembno odkrito pogovarjati in dobiti preverjene informacije. Pogovor med strokovnjaki in mladimi starši se je namreč sukal okrog treh najpogostejših zmot, ki jih pri delu s starši ugotavlja ena od avtoric vodnika in predavateljica v Šoli za starše Ginekološke klinike UKC Ljubljana Vesna Fabjan Vodušek. Te zmote so: nosečnost je nekaj čudovitega, porod je svojevrstna ekstaza ter dojenje je nekaj najbolj preprostega in nebolečega na svetu.

Vodnik za bodoče starše
Nejc Lasič
Vodnik za bodoče starše

Da nosečnost ni vedno samo čudovita, sta potrdila starša v pričakovanju Boštjan Sukič in Ada Cajnko. »V nosečnost spada cela paleta čustev, ne samo sreča in nežnost, ampak včasih tudi tesnoba in strah,« je priznala Ada, ki bo mamica prvič. V pogovoru so udeleženci debate tudi potrdili, da porod ni ekstatična izkušnja in ne prinese le veselih občutkov.

Mlada mamica Mina Lavtižar je povedala, da ni imela strahov in da se je v otroka takoj zaljubila. »Presenetila sem se le, ker sem mislila, da se bom takoj, ko bom dobila otroka v roke, zjokala od sreče, pa se nisem.« A Nataša Tul Mandić je pojasnila, da ni vedno tako, obdobje po porodu je za marsikatero mamico lahko napolnjeno s čustveno krizo, brezvoljnostjo in tesnobo: »Poporodna otožnost je normalna, dogaja se zaradi fizioloških sprememb in dodatnih obremenitev, ki se nenadoma pojavijo, zato je lažje, če so mamice na to pripravljene.«

Da ni enostavno, je tako o dojenju potrdila gostja Lara Koren Nastran: »Počutila sem se nesposobno, saj pri prvem porodu nisem takoj imela mleka. Dojenčica se je med dojenjem jezila, jaz sem zraven jokala in na koncu sem ji dala stekleničko, v katero se je takoj zaljubila. Pri drugem otroku je izkušnja čisto drugačna, ta bi se dojil ves čas.«

nataša tul mandič
Nejc Lasič
Nataša Tul Mandič je specialistka ginekologije in porodništva, urednica in recenzentka Vodnika za bodoče starše.

S pogovorom so pokazali, da ob rojstvu otroka nič ni povsem predvidljivo ter da je izkušnja vsakega starša drugačna in unikatna. Te misli je v videu dopolnil tudi smučarski skakalec Peter Prevc: »Čeprav sem v vlogi očka šele nekaj mesecev in mladim staršem ne morem še kaj veliko svetovati, mislim, da se je predvsem treba prepustiti dogodkom in v njih uživati.« Ko ne gre vse tako, kot starši pričakujejo, pa lahko pomaga nasvet strokovnjakov ali nov Vodnik za bodoče starše.