Vnetje sinusov je najbolje preprečevati tako, da se izogibamo prehladom, gripi in napadom astme oziroma alergijskega rinitisa. A kaj storiti, če je za preventivo že prepozno in v glavi občutimo kljuvajočo bolečino?

Čudežna mešanica soli in vode

Z močnim imunskim sistemom, katerega skupni imenovalec sta zdrava prehrana in veliko gibanja na svežem zraku, kljubujemo prehladu in preprečimo, da bi iz nosa sploh kaj priteklo. Če se že kaj pocedi, pa pri priči začnimo spirati nosnice s fiziološko raztopino, to namreč verjetnost napredovanja prehlada v vnetje sinusov zmanjša za dve tretjini. Nosnici naj bi si redno, vsako jutro in vsak večer, spirali tudi bolniki z alergijsko astmo oziroma alergijskim rinitisom, saj tudi inhalacijska zdravila bolje učinkujejo, če je nos čist in prehoden. Če pa je nos že pošteno zamašen, najprej uporabimo pršilo ali kapljice, ki ga bodo odmašili in zmanjšali nabreklost sluznice. A previdno z dekongestivi, saj njihova redna oziroma več kot tridnevna uporaba pripomore, da se sinusi še hitreje zamašijo. Suh zrak doma in v službi preprečujmo tako, da na radiator polagamo vlažno krpo, ali pa kupimo vlažilnik zraka oziroma izparilnik.

NOSNA PRHA, NETI
Dreamstime
Posoda neti je odlično pomagalo za izpiranje nosu.

Kako si pravilno izpiramo nos

Kupimo si posebno napravo, imenovano posoda neti, ki je videti kot majhna zalivalka za rože, ali pa si pomagajmo z navadno pumpico za nos. Fiziološko raztopino pripravimo tako, da zmešamo četrt žličke soli in četrt litra mlačne, prej prekuhane vode. Nagnimo se nad umivalnik, obrnimo glavo vstran in zlijmo čim več fiziološke raztopine v zgornjo nosnico. Sprostimo se in dihajmo skozi usta, medtem ko tekočina odteka skozi spodnjo nosnico. Izpljunimo tekočino, ki je zašla v usta. Ponovimo tolikokrat, da porabimo vso fiziološko raztopino.