Zdravje

Nadležna bolezen, ki ni nalezljiva

Tea Dečman
30. 1. 2019, 21.10
Deli članek:

Ljudje z luskavico naj vedo, da niso sami. Na svetu jih je kar 125 milijonov, samo v Sloveniji pa med 30 in 40 tisoč.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Na delih kože, ki jih prizadene luskavica oziroma psoriaza, nastajajo nove kožne celice zaradi pomotoma sproženega obrambnega odziva veliko hitreje, kot se odmrle luščijo, zato se na teh mestih koža zadebeli. Vzrok za to ni znan, vemo pa, da zagon luskavice lahko sproži ali poslabša okužba, poškodba ali stres. Zažene jo lahko tudi uporaba nekaterih zdravil, na primer antidepresivov, zdravil za zniževanje krvnega tlaka, zaviralcev beta receptorjev in antimalarikov.

Kako se luskavica zdravi?

Pri blagi obliki luskavice zadoščata ustrezna nega kože z mastnejšo kremo in izogibanje vsem pripravkom, ki kožo izsušijo. Oblačila morajo biti ohlapna in iz naravnih materialov, ki omogočajo dihanje kože. Dobro denejo pripravki, ki vsebujejo emoliente (sredstva za mehčanje kože) in vlažilce kože, kot sta ureja in glicerol. Priporočljive so tudi oljne in slane kopeli. Na vse oblike bolezni ugodno vpliva klimatsko zdravljenje v obmorskih krajih, pa tudi v nekaterih za luskavico registriranih zdraviliščih po Sloveniji. Če bolezen povzroča več težav, pridejo prav lokalna zdravila oziroma pripravki s katranom in snovjo ditranol, ki blaži vnetje in luščenje. Žal ima katran neprijeten vonj in lahko umaže posteljnino, vendar je zelo učinkovit. Bolj praktični za uporabo so vendarle pripravki z derivati vitamina C.

Pomoč zdravnika

Če so zdravila za nanašanje na kožo premalo učinkovita, zdravnik lahko predpiše sistemsko zdravljenje z retinoidi, metotreksatom in ciklosporinom, česar pa se morajo varovati nosečnice in ženske, ki nameravajo zanositi, saj lahko povzročijo resne okvare na plodu. Pri luskavici, ki zajame večje površine kože, je zelo učinkovito zdravljenje z ultravijolično svetlobo, edina slaba stran te metode je, da nekoliko poveča ogroženost s kožnim rakom, zato mora potekati pod nadzorom dermatologa.

Sončenje

Tudi zmerno sončenje pomaga bolnikom z luskavico, vendar se je treba z zaščitno kremo zavarovati pred sončnimi opeklinami.

Prehrana

Hitreje boste okrevali in manj bo zagonov bolezni, če se boste izogibali nezdravi, mastni hrani in alkoholu.