Bolezni

Stop hitri hrani in »light« izdelkom

Z.F.
2. 2. 2019, 18.02
Deli članek:

Kaj ste danes naredili zase? Koliko sladkorja je bilo v jutranji kavi? Vam življenje kroji hitra hrana? Zaradi slabe vesti, ker ste zaužili veliko maščobe, ste posegli po lahki kokakoli? Naredili ste dvojno škodo.

Dreamstime
Iz prehrane izključite rafinirane izdelke, konzervirano hrano, polizdelke in izdelke, ki se reklamirajo kot lahki, brez maščob, brez dodanega sladkorja …

Če želimo dolgo in zdravo življenje, se moramo najprej naučiti obvladovati stres, pravijo zdravniki. Ni vse tako zelo pomembno, kot se zdi prvi trenutek. Saj veste, tudi nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Bodite prizanesljivi in svojemu telesu ter sebi privoščite le najboljše. Pazite, kaj dajete vase in nase. Bodite izbirčni in telesu privoščite dovolj zelenjave in sadja, meso naj se na jedilniku znajde le dvakrat na teden. Ne pozabite na ribe. Odrecite se alkoholu in kajenju. Prepogosto uživanje alkohola lahko vodi v alkoholizem, povzroča stres in lahko pripelje celo do depresije. Predvsem pa, odpovejte se hitro pripravljeni hrani in navideznim lahkim izdelkom, ki skrivajo največ pasti.

Stop vnaprej pripravljeni hrani in sladkorjem

Zdravniki so enotnega mnenja in soglašajo, da so merila za zdravje enaka za oba spola. Paziti moramo na telesno težo, vsak dan vsaj eno uro nameniti vadbi in nekaj svojega prostega časa nameniti stvarem oziroma dejavnostim, ki nas sproščajo in v katerih uživamo, saj bomo tako odpravili stres. Izjemno pomembna je tudi zdrava prehrana, iz katere je treba izključiti rafinirane izdelke (med temi predvsem sladkorje), konzervirano hrano, polizdelke, ki so polni soli, začimb, umetnih barvil, aditivov in ojačevalcev okusa.

Izključite lahke izdelke

Iz prehrane izločite tudi vse izdelke, ki se reklamirajo kot lahki, brez maščob, brez dodanega sladkorja … Na njih je vselej navedeno, česa ne vsebujejo, a velikokrat je še predobro skrito, kaj vsebujejo. Slednje je pogosto veliko bolj nevarno in škodljivo od maščob in sladkorjev, ki jih poznamo, saj gre za predelane sladkorje in maščobe, ki našemu telesu naredijo še več škode.

Dreamstime
Sladila, uporabljena v dietnih pijačah povečujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Izbirajte ekološke izdelke

Enako nevarni kot umetni sladkorji in arome so tudi pesticidi, ki jih najdemo na sadju in zelenjavi, ki prihajajo na naše trgovske police iz oddaljenih krajev. Pesticidi rušijo hormonsko ravnovesje tako moških kot žensk, vplivajo na plodnost in povzročajo nekatere vrste raka. Znanstveniki jim pripisujejo tudi levji delež pri pojavu nevroloških in degenerativnih boleznih.